Loading
22 Nisan 2013

Showroom Website

ShowRoom WebsiteNo Comments

Şu anda buradasınız:Showroom Website

Bazı iş alanları vardır, internet üzerinde ne yaparsanız yapın, emeğinizin karşılığı olan transaction sayısına ulaşamazsınız. Burada ümitsizlikten bahsetmiyorum, çok defa denenmesine tanık olduğumdan söylüyorum.

Örneğin mobilya firmaları, normalde mağazada yerinde görmeniz gereken, malzeme kalitesinin,rahatlığının her hangi bir modelinin olmadığı, bu sektör de internetten satış yok denecek kadar azdır.(en azından operasyon maliyetlerini kotarması oldukça zordur).

Yalnız burada sadece nakliyat kamyonu ile gelebilecek mobilyadan söz ediyorum, IKEA, Adore tarzı firmaların sattıkları butik ürünler internet üzerinde oldukça ilgi görmektedir.Özellikle IKEA az önce söylediğim Mobilya siteleri örneğinden biraz istisnadır, çünkü içerisinde hem butik ürünler hemde havaleli (ürün ağırlığı fazla olan) ürünler de vardır, IKEA burada şu çözümle aslında bu duruma çok güzel bir çözüm bulmuştur.”Mobilya takımları ne kadar büyük olursa olsun parça parça sat ve imkansız sipariş algısını kaldır” bu sayede koskoca bir köşe koltuğu bile çat diye sepetinize atıp alışverişi bitirebiliyorsunuz.Hatta birçok kullanıcı bunu önce “mağazaya gezmeye git, sonra internetten al” şeklinde de yapabiliyor.Çünkü IKEA.com.tr’den ürün almak , mağazadan almaktan daha kolay…

ikeuruninceleme

ikea_sepet

Konunun başında IKEA’ya bu kadar değinmemin sebebi, IKEA’nın aslında eskiden ShowRoom website konseptinde olması, daha sonrasında e-ticarete girmesinden kaynaklıdır.Böylece ilginç bir iş hikayesini de ortaya koymuş oluyoruz.

Özetle IKEA hariç, taşınabilir veya demonte tarzı butik mobilya satışları internette çok fazla olmasına rağmen, kalite ,rahatlık modeli olmayan ürünler için ShowRoom Web Site idealdir.

 

ShowRoom Web siteleri diğerlerinden ayıran özellikler şu şekildedir.

*Yapılarında SanalPos entegrasyonu olması gerekmez.

*Sitenin kendine ait lojistik operasyonu, deposu vs yoktur. Fiziki mağaza veya offline operasyon depolarına yönlendirme yapmaktadır.

*Sürekli değiştirilmesi ve geliştirilmesi gereken panelleri yoktur. Çok iyi düşünülüp tasarlanılarak yapılan bir web sitesi  uzun bir süre sadece görsel değişikliklerle devam edebilir.

*Diğer e-ticaret modellerinde olduğu gibi, Sepet-Ödeme adımlarından hiçbirine ihtiyaç yoktur.Temelde sadece Anasayfa-Ürün Listeleme-Ürün inceleme sayfalarından ve diğer konsept sayfalardan oluşması yeterlidir.

*Normalde e-ticaret sitelerinde anasayfadan ,ödeme proforma adımına gelene kadar görselliğin yerini işlevsellik alıyorsa, ShowRoom websitede ise Görsellik hep maximum düzeydedir.İşlevsellik ise belli bir planda stabildir.

 

Neden Showroom WebSite açmalıyız?

*Sattığınız ürünler eğer yukarıda saydığım şartlara sahipse, örneğin mobilya satan mağazalarınız var ise ShowRoom website size göre bir e-ticaret modelidir.

*İçerisinde bol bol içerik yazabilme, görsellerle siteyi geliştirme olanağı konusunda daha özgür olacağınızdan SEM tarafında şansınız daha yüksektir. Çünkü son kullanıcı kendisine satış yapmaya çalışmayan, bilgilendirmeye çalışan, daha sonra kararı müşteriye bırakan stili daha samimi bulur.

Halk arasında “yahu sen gez bir bak sonra karar verirsin, aramızda lafımı olur hallederiz” sözünün internette bir nevi can bulmasıdır.

*Sitenin tasarımı konusunda tamamen özgürsünüzdür. Hiçbir e-ticaret sitesi layout kurallarına uymanız gerekmemektedir. Tabiki tasarımı yaptırırken profesyonellerden destek almalısınız. İşin sonunda bir sürü para harcanıp çöpe atılacak bir proje de olabilir.

 

Showroom sitede e-ticaret nasıl döner?

Tabiki klasik bir e-ticaret sitesindeki gibi sanalpos,lojistik,satış vs  operasyonlar olmadığından dolayı e-ticaret tarzı biraz daha farklı olacaktır. Burada sitenin sayfalarına eklenecek bir canlı mesajlaşma eklentisi ve telefonla destek verecek bir ekip, hem firmanızın kurumsal kimliğini daha da güçlü ortaya koyar, hem de müşteri tarafında “bir şey olursa karşımda muhatap var o zaman güvenebilirim” durumunu güçlendirir.

Örneğin;Zopim eklentisi taa Singapur’dan gelip müşteriyle birebir görüşmeye olanak sağlayan çok güzel bir panel geliştirmiştir.Bu paneli her e-ticaret sitesine tavsiye ediyorum…

zopim

Yukarıda saydığım bu iletişim elementleri sayesinde müşteri ile birebir iletişime geçip mağazaya yönlendirme yoluyla ürünleri daha yakından incelemesini sağlayabilirsiniz.

Tabiki bu bir seçim meselesidir.Firmanın kurumsal duruşu ile yakından alakalıdır.Eğer firmanız yurt çağında 200’den fazla mağazası olan bir firma ise WebSitesi tabiki ShowRoom tarzında olacaktır. Çünkü güven algısını ayakta tutmak için mağaza sayısı önemlidir olgudur.

Bunlara örnek olarak aşağıdaki siteleri verebiliriz.

dogtas

dogtasurunlisteleme

dogtasuruninceleme

 

İstihdam durumu nedir?

ShowRoom Websitelerinde istihdam elbetteki klasik e-iticaret sitelerindeki gibi değildir.

Ortalama bir ShowRoom WebSite için;

*İçerik yönetim elemanları (en az 2, ürün sayısının fazlalığına göre çoğalan miktarda)

*Eğer tasarım ve sitenin inşası outsource edilmişse, 1 WebMaster, 1 Art Director, 1 Grafiker.

*Sitenin inşası ve tasarım outsource edilmemiş ise, 1 Devepoler, 1 Front End Developer,1 Art Director,2 grafiker.

*1 SEO Uzmanı

*1 İçerik Kalite Yöneticisi

*1 Editör

 

Kurumsal siteden farkı nedir?

Her firmanın bir kurumsal websitesi olmak zorundadır.Bu artık devlet tarafında da bir zorunluluk haline gelmiştir.O zaman aklınıza şu soru gelebilir “neden ben kurumsal web sitemi aynı zamanda showroom web sitesi gibi kullanmayayım” bu aynen bir baloya spor kıyafetle, bir spor aktivitesine de smokinle gitmeye benzer.Kurumsal web sitesinde firmanınızın , vizyonu, kültürü, duruşu, misyonu, ödülleri, haberleri, tanıtımı konularına yer vermelisiniz. ShowRoom websiteniz ise ne iş yaptığınızı değil ,yaptığınız için içeriğini göstermelidir.Yani Kurumsal websiteniz diğer firmalara ve size güvenmek isteyen müşterilere yönelik olmalı, ShowRoom websiteniz ise sizden ürün almak veya ürünlerinize bakmak isteyen müşterilere yönelik olmalı…

bellonakurumsal

bellonab2c

istikbalkurumsal

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top