Loading
31 Ekim 2015

SEO nedir? Satışları artırmak için nasıl SEO yapılır? “Ceviz DiÅŸsizde, Pilav Ä°ÅŸtahsızda”

Dijital Pazarlama, SEONo Comments

Åžu anda buradasınız:SEO nedir? Satışları artırmak için nasıl SEO yapılır? “Ceviz DiÅŸsizde, Pilav Ä°ÅŸtahsızda”

Diyelim ki hastasınız, bir tarafınızda hastalık var, onu muayene etmek için 6 yıl tıp okuyup doktor mu olmaya çalışıyorsunuz, yoksa doktora mı gidiyorsunuz? Aynı şekilde eticaret sitenizin sağlığı içinde bunu yapmak zorundasınız. Profesyonel hizmet almalısınız, yani hastaysanız doktora gitmelisiniz.Eczanedeki eczacıdan da kulaktan dolma tavsiye ilaç almamalısınız. Çünkü eczacının bünyesi ile sizin bünyeniz aynı olmayacaktır. Durup dururken iyi olacağım derken eticaret operasyonunuzu daha da hasta edebilirsiniz.

 

 

“Nasıl olacakmış o” diyorsanız, hemen izah edeyim…

 

Bilirsiniz bir konuda “ben biliyorum” demek , “bilmek” bizim millet olarak ata sporumuzdur. Kalkıp küçük bir araÅŸtırmayla yurtdışı veya yurtiçinden “abi sizi en tepeye 3 günde çıkaracam valla” diyen kiÅŸi veya kurumlara itibar ederseniz, yapay zekası çoktan insan zekasını 1000 kere katlamış olan arama motoru botları sizi derhal tespit edip, kafanıza zumzuÄŸu vuracaktır. “Ama ilk haftalar süper yükseldik, bu adamlar bir harika dostum” diyenler , aslında o devasa botların milyarlarca sitenin arasından ancak kendi sitesine tarama sırası geldiÄŸini,  o zaman zarfında yaptığı iÅŸle birazcık yükseldiÄŸini ama sistemin zekasının er geç kendisini tespit edip maÄŸmaya göndereceÄŸini bilmezler.

Çünkü (örn) Google diyor ki, “kardeÅŸim ben insan olmaya çalışıyorum” , bizler ise Google’ı bir robot gibi düşünüp biz de robot olmaya çalışıyoruz. Aslında istediÄŸi ÅŸey çok basit, “insan ol” , “insan gibi yaz”… ÇoÄŸu zaman çoÄŸu SEO metni ile karşılaşıyorum, sırf anahtar kelime öne gelecek diye saçma sapan devrik cümleler vb… Unutmayalım ki Google “yazdık bitti haydi ÅŸimdi Ferrari’ye binip para harcayalım” gibi bir firma kafası deÄŸil,  sürekli güncelleniyor, siz uyurken mühendisler sürekli sistemi güncelliyor. Biz de 39 $ verip bu milyar dolarlık sistemi kandırmaya çalışıyoruz !… Halbuki siz parayla deÄŸil de emekle bir ÅŸeyler yaptığınızda, Google’ın sizin için açacağı fırsat evrenini seyretmeye doyamayacaksınız.

 

 

Emek?…

 

SEO’nun açılımı aslında “Search Engine Optimization” deÄŸildir… “(S)en (E)n iyi (O)lduÄŸun ÅŸeyi yap” demektir :)))

Siz en iyisi gidin en iyi bildiÄŸiniz iÅŸ ne ise eticaretiniz içinde onu yapın. Aslında bütün her ÅŸey “en iyi bildiÄŸiniz ÅŸey neyse gidin onu yapın” üstüne kurulu olması lazım. Yani siz operasyonunuzun başında en iyi “mal almaktan” anlıyorsanız gidin “mal alın”, ürün yönetin. SEO iÅŸini bırakın sizin yerinize baÅŸka birileri (firmalar) yapsın.  Kaldı ki SEO için ÅŸirketinize bir adam bile alsanız, o adamı denetleyecek yeterli bilginiz olamayacağından dolayı sonuç yine hüsran olacaktır. Netice de sizin o adamı outsource (dışarıdan kiralama) ettiÄŸiniz takdirde aldığınız adam parası kadar bir para ödeyeceksiniz. Ama sizin için 1 kiÅŸi deÄŸil en az 5 kiÅŸi hizmet verecektir. Ãœstelik bu konudaki saygın firmalar konuyu tam sizin aÄŸzınıza layık ÅŸekilde piÅŸirip önünüze servis edeceklerdir. Özellikle tüm iÅŸi gücü SEO olan firmalar tercih etmeye çalışın. Çünkü onlar bu uzun ve çetrefilli yolda her türlü tehlike, sorun ve çözümünde hep 3 adım önde olacak ve sizi öne taşıyacaklardır.

 

“Peki tamam, firmaya verdik ama bizim ne yapmamız gerekiyor” diyenleri tebrik ediyorum…

 

Bu yazı boyunca size SEO’nun en iyi title, description, meta cart curt tekniklerini anlatmıyorum farkındaysanız. Google ,Yandex,Bing vs bunlar birer arama motoru, ve sizin amacınız bunlarda üst sıraya çıkıp bedava trafik almak deÄŸil mi? O zaman onlara istediklerini vermeniz lazım, çünkü onlar insanlara arama sonucunda istediklerini vermeye çalışmak üzere tasarlanmışlar.

 

Önce müşteri ile empati kurun…

 

Bir düşünün, kendinize bir “kar lastiÄŸi” alacaksınız. Kar lastiÄŸi hakkında da hiç bir fikriniz yok ama sadece almanız gerektiÄŸini biliyorsunuz. Önce ne yapıyorsunuz? arama motoruna “kar lastiÄŸi” yazıyorsunuz ve tabi ki karşınıza  aÅŸağıdaki gibi bir sonuç çıkıyor.

 

kar-lastigi

 

Siz bu sonucu gördükten sonra, ne yapıyorsunuz, aklınız karışık ÅŸekilde, aklınıza yatan birine tıklıyorsunuz. Peki sonra ne oluyor? Genelde olanı söyleyeyim; ürünler, fiyatları, belki bir kaç yorum, bannerlar, reklamlar vs… Bi dakka bi dakka… kafa gitti… Hangi lastik, hangisi ucuz,neredeyim ben?, aa bu hırka  da güzelmiÅŸ, acaba arabaya uyar mı? Akılda milyonlarca soru…

 

Peki ÅŸimdi ne olacak…?

 

Bu sefer daha odaklı bir arama yapıyorsunuz… “Kar lastiÄŸi nasıl seçilir?”

 

Bu arada aslında aradığınızın “kar lastiÄŸi” deÄŸil, “kış lastiÄŸi” olduÄŸunu da öğrenmiÅŸ oluyorsunuz :)

Not: Kar lastiÄŸi kelimesine yatırım yapanlar sapır sapır döküldü ÅŸu anda…

 

kar-lastigi-nasil-secilir

 

Heh ÅŸimdi oldu… artık “kış lastiÄŸi” ile alakalı bilgi edinmeye hazırsınız. Ama o ne!!! Kış lastiÄŸi ile ilgili bilgi veren sitelerin çoÄŸu aslında direkt “kış lastiÄŸi” hemen hemen hiç satmıyor.

 

Yani “Ceviz diÅŸsizde, pilav iÅŸtahsızda”…

 

Peki ya tam tersi olsaydı.

 

Yani iÅŸin özü olan ” direkt satıcı firmalar size bu bilgileri verseydi”… Ä°ÅŸte o zaman muhteÅŸem olurdu…

 

 

Ä°nsanlara ilk baÅŸta ne istiyorlarsa onu anlayıp onunla karşılarına çıkmanız lazım, yani bir makale ile bir yazı ile, bir video ile vb. Yani insanlar ilk daha bu ürünü almaya karar verdiklerinde bu ürünler alakalı araÅŸtırmaya baÅŸlıyorlar ya, iÅŸte o baÅŸladıkları anda karşılarına ilk siz çıkarsanız zaten ilk size güvenmiÅŸ olacaklardır.Çünkü aklında bir soruyla arama yapan kiÅŸiye ilk cevabı veren kiÅŸi, soruyu soranın gözünde her zaman ” en iyi bilen” konumunda olacaktır.

 

Eski bir piyano hocasının bir sözü vardı, eğer çok iyi piyano çalmak istiyorsan 2 yıl boyunca sadece parmağınla do-re-mi-fa-sol-la-si-do diye basitçe notalara bas, sonrası kendiliğinden gelecektir. Bir iddiam var, eğer bir ürünü iyi satmak istiyorsanız sadece o ürünle alakalı toplanabilecek bütün yazı, bilgi, görsel, video vs yi kullanıcıların ulaşabileceği bir mecraya sürekli ve düzenli yazın, bir süre sonra göreceksiniz ki o ürün hakkında otorite olacaksınız.

 

Neyse lastiÄŸimize dönelim… siz firma sahibi deÄŸil, “kış lastiÄŸi” alıcısınız, bilginin nereden geldiÄŸi önemli deÄŸil. Ne yapıyorsunuz, bu sitelerden güzelce bilgileri okuyorsunuz ve sonra gidip tekrar arama yapıyorsunuz…

 

“kar lastiÄŸi fiyatları”…

 

sonra da gidip size en cazip gelen veya “tanıdığınız marka” olan kimse ondan alışveriÅŸi tamamlıyorsunuz.

 

“Bi dakka kardeÅŸim,  hani biz SEO yaptık makale yazdık, onlar sayılmıyor mu?”

 

Elbette sayılır sevgili firma sahibi, hadi sayalım mı ? 1… 2… e ikiii… bitti !…

 

Büyük firmalar yanlış da yapsalar, bu yanlışı o kadar çok fazla yapıyorlar ki, artık o popüler olduÄŸundan doÄŸru sayılıyor… Popülizm…

 

Sadece arama sonucunda en üst sıraya çıkmak tek yapmanız gereken ÅŸey deÄŸil, aynı zamanda bunu , baÅŸka trafik kanallarıyla ve reklam mecralarıyla desteklemeniz gerekiyor, (bknz “Satınalmaya Giden Yolda, Hangi Zamanda Hangi Kanal?” ) .

 

Yani (basitçe bir akışla),

 

Kar lastiÄŸi nasıl seçilir? “OK sitenize geldi”

 

Ama sonrasında küçük bir remarketing aksiyonu ile kendisine firmanızın bannerlarını diÄŸer mecralarda göstermelisiniz. Ki bu sayede kullanıcı bilinç altında bir “marka algısı” yaratabilin. Bu sayede “Branding” yapmış olursunuz. Yani kullanıcı bir firmayla iliÅŸki kuracak ama marka olarak kendisine yakın hissetmek zorunda ya…Ä°ÅŸte o konular (baÅŸka bir makalede buna genişçe deÄŸineceÄŸim).

 

Hatta;

 

“Kar lastiÄŸi fiyatları” ve “En ucuz kar lastiÄŸi” konularını da çözdünüz. Tamam da burada bir önemli konu daha var.

“iyi de her konuya içerik üretemeyiz ki” diyebilirsiniz…

Elinizden geldiğince üretin, her ürettiğiniz size yol, su, elektrik, Ferrari olarak geri dönecektir. :)

 

Ama daha hedefe uygun ve size tasarruf ettirecek bir yöntem istiyorsanız SEO doktorunuza ÅŸu sihirli cümleyi söyleyin… “Adwords ‘te dönüşüm gelen kelimelere SEO olarak daha çok önem ver”. (Ki Adwords’te para harcayarak ulaÅŸtığınız kitle size SEO’dan gelsin)….

 

Sakın! Aynı firmaya hem Adwords hem de SEO’nuzu yönettirmeyin…

 

Her pazarlama faaliyetiniz için ayrı ayrı , sadece o konuya fokus olmuÅŸ firmalar seçin…

 

Bu arada hatırlatmakta fayda var. Konunun en dibine gitmek isteyenler ve tam 12’den vurmak isteyenler SEO operasyonunu kar lastiÄŸi genelinden, kar lastiÄŸi modellerine kadar özelleÅŸtirebilirler. Bu sayede “205 55 R 16 91 W” lastik özeline kadar inip müşteriye tam istediÄŸini verebilirsiniz. Hatta artık “205 55 R 16 91 W” kelimesine reklam vererek de , bu rekabeti olmayan “çok ucuz” kelime için çok az bir bütçe ile reklam verebilirsiniz. Çünkü aslında kullanıcı,  sırasıyla, “kar lastiÄŸi”, “kar lastiÄŸi nasıl seçilir” , “kar lastiÄŸi fiyatları” vb ‘den sonra “205 55 R 16 91 W kar lastiÄŸi fiyatları” spesifik aramasını yapacaktır.

 

“Ä°yi de ben bu trafiÄŸi nasıl yönetirim, benim iÅŸim başımdan aÅŸkın” diyenler…

 

Haklısınız, bence de tıp okumanıza gerek yok , SEO doktorunun yanında bir de SEM (Arama motoru reklamcılığı) doktoruna da baÅŸvurun…

 

Unutmayın; hastalığı önleyen ÅŸeyler , hastalığı iyileÅŸtiren ÅŸeylerden her zaman 10 kat daha ucuzdur… 

 

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top