Loading
19 Eylül 2013

E-ticaret nasıl başlar?

E-Ticaret Nasıl Başlar?13 Comments

Şu anda buradasınız:E-ticaret nasıl başlar?

Bu yazı boyunca konuya eğlenceli taraftan gerçekçi bir bakış atacağız.Bunu neden yapacağız, çünkü konu o kadar ciddi ki ancak bu şekilde eğlenceli bakılırsa ve ancak çok sevilirse yapılacak ve başarılı olunacak bir iş bu…Dünyada hangi iş kolu vardır ki o işi başlatmak için 5-6 ay boyunca iş yerinde sabahlayıp sadece duş vs gibi zorunlu sebeplerden evinize gittiğiniz.

Hiçbir yazımı yazarken bu kadar zorlanmamış ve heyecanlanmamıştım. Çünkü yazarken o her bir operasyonu tekrar yaşayacağız.

Hele ki bir operasyonu, daha sadece masada birkaç karalama şeklinde öylece yatıyorken, yüzlerce kişinin çalıştığı milyon dolarlık bir operasyon haline getirmek. Sıfırdan başlayıp çalıştığını ve çok sattığını görmek…Roketi uzaya salına salına giden bir uzay mühendisinin içtiği soğumuş kahvedeki haz gibi.

Bu zamana kadar hep çıkılıp, “ben bunu böyle yaptım, ben şunu şöyle yaptım “ dendi, bir Allah’ın kulu da demedi ki, “bunu nasıl yaparım ın cevabı işte budur, buradan başlamalısın, bunlara dikkat etmelisin…” Bu sitedeki tüm yazıları eksiksiz okuyan biri, çok rahatlıkla ve hiç gol yemeden istediği operasyonu açabilecek ve sürdürülebilirliğini sağlayacak teorik bilgiye sahip olacaktır. Türk E-ticareti ’n de ve globalde bu işin nasıl yapıldığının en ince ayrıntılarına kadar bilgi sahibi olabilecektir.

 

Geriye tek bir şey kalacak, ona ben bile derman olamıyorum…O da “hayat boyu tatil yapmak”…

Evet yanlış yazmadım “hayat boyu tatil yapmak”, e-ticaret hayatınızda sizi en çok kurtaracak olan şeydir.

 

“Haydaa ne saçmalıktır bu” demeyin…Eğer gerçekten işinizi severek yaparsanız, ve içine her daim biraz eğlence katarsanız “hayat boyu tatil” yaparsınız.Aksi takdirde e-ticaret’in, kalp cerrahlarının stres seviyesinde olan, her gün yeni bir sürprizle karşılaşacağınız dünyasında delirmemeniz işten bile değildir.

İşin en güzel yanı da “hayat boyu tatil” yapanların hepsi,günün birinde finansal olarak da “hayat boyu tatil” yapacak hale gelirler ama hiçbirisini bunu yaparken göremezsiniz.Çünkü insan gerçekten sevdiği şeyi bırakamaz. Jeff Bezos Amazon.com’un sahibi…Kendisi dahil yedi sülalesi direkt olarak bir ada satın alıp hayat boyu tatil yapabilirler.Şu anda itibaren hergün 1 milyon dolar harcasa 326 yılda bitecek bir servete sahip Jeff Bezos…Peki bu adam neden hala her sabah işinin başına gidiyor? Çünkü Jeff Bezos yatmayı sevmiyor, yatmak onun için “hayat boyu tatil” değil, asıl işi onun için “hayat boyu tatil”…

Bu konuya neden 3 paragraf ayırdım ve hala konuya girmiyorum? Çünkü önümüzde, teknik, business vs. konularıyla alakalı o kadar çok ayrıntı var ki? Aşık olmayan giremez, girse de çıkamaz…

andirokli

Yukarıdaki resimde ne görüyorsunuz? Muhtemelen bir telefoncu dükkanı, ama aynı zamanda gündemi de takip ediyor olmalı ki baksanıza elektronik sigara da satıyor…

Bunun yanında;

*Ayfon 4 ES

*Kaleksi 3

*Not 2

*En 8 , En 9 (sanırım bunlar Nokia olacak)

*Ayfon 5

*Nokya

*Dinleme çiyazı

*Hatta “Andirokli Ayfon” bile satıyor baksanıza…

 

Peki sizce bu dükkanın iş yapabilme ve ekmeğini bu yoldan devamlı sağlama olanağı yüzde kaç ?

Cevap veriyorum %100…Muhtemelen kendi yerelinde bu tarz talepleri daha önce almış ve kendi çapında bu taleplere arzlar yapmış, hatta bunu banner ile anasayfa vitrinine koymuş,  “on page marketing” yapıyor…Ama bu kadar şeyi aynı anda yaptığının muhtemelen farkında değil…Çünkü farkında ve olanakları olsaydı bu kadar orjinallikle kesin zengin bir girişimci olurdu…

 

Malatya’da bir cd dükkanının kapısında şu yazıya rastladım “pisik ile sıçan geldi”…Dayanamadım daldım içeri, “bu nedir” diye sordum, satıcı bana şu cevabı verdi “abi civar köylerden dedeler geliyor, torunlarına Tom & Jerry filmi almak istiyorlar ama dilleri dönmüyor ondan dolayı bizde böyle yazıp onlara haber veriyoruz”…Alın size “user friendly interface” ve “informing the user”…

 

İstanbul’da yaşayanlar iyi bilir vapurda bir şey satan adamlar vardır.En meşhuru 55 yıldır bu işi yapan “ Halil Pazarlama”.Alın size “content marketing” . İdeal bir e-ticaret sitesinin ürün inceleme sayfasında olması gereken tüm pazarlama taktiklerinin hepsini bu adam vapurlarda yapmaktadır.

 

Aslında e-ticaret , günlük hayatta her daim karşımızda, sadece şekil değiştirmiş halleriyle…Aynı dünya canlılarına hizmet ediyor, aynı amaca sahip, “satış”…Tek farkı ise yöntemleri.

Aşağıdaki resimde BestBuy’un e-ticaret sitesinde tüm kurallara uygun yapılmış bir ürün inceleme sayfası görüyorsunuz.Ancak bildiğiniz gibi BestBuy Türkiye’ye geldi ve gitti…Ama “andirokli ayfon” satan kişinin dükkanı hala açık.Daha ilk konuda ilk küpeyi kulağımıza takmış oluyoruz…

”Bir E-ticaret sitesi kesinlikle içinde bulunduğu coğrafyanın popülasyonuna hizmet vermek üzere kurgulanmalıdır.”

Japonlar ayda 25 kitap bitirirken biz Türk’ler 10 yılda sadece 1 kitap bitiriyormuşuz…Şimdi kurguyu eğer Japonya için yapıp aynı siteyi Türkiye’de açarsanız başarılı olmanız çok mümkün değildir.Herkes tarafından bilinen ÇiçekSepeti.com’un logosuna dikkat edin, logoda “Cicek Sepeti” yazar…Bu tarz ayrıntılar e-ticarette hayat kurtarır…

 

bestbuy-urun-inceleme

 

E-ticareti nasıl başlatacağımızı konuşmadan önce ne ile karşı karşıya olduğumuzu bir görelim.

en-genis-kitleli-mecra

Dünyadaki bütün müşterileri alıp Amerika’da bir  fiziki mağazadan alışveriş yaptırmak için 2082 yıl boyunca o mağazanın none-stop çalışması gerekmektedir. Böyle bir şey tabiî ki mümkün değil , ama bir mümkünatı var…

Şu anda istense  Google (dolayısıyla Youtube) dünyadaki bütün müşterileri tek bir internet sitesine yönlendirip alışveriş yaptırabilir (tabi ki server altyapı hazırlıkları vs’den sonra) ve bu tüm dünyanın sadece 6-7 dakikasını alır. Düşünebiliyor musunuz 2082 yıla karşı 6-7 dakika…İçinizden “tüm dünya internet kullanmıyor ki” diyenlerin gönlü olsun diye hadi 2082 yıl yazmayalım 1041 yıl olsunJ

Bundan dolayı dünyanın en geniş kitleli ticaret mecrasıdır e-ticaret…”Hapşu” dersiniz aynı anda 7.6 milyar insan “çok yaşa” diyebilir.

“Atma Ziyaaaaa” diyenlere PSY’ın Gangnam Style’ını hatırlatmak isterim.Gözlerim beni yanıltmıyorsa 1.547.641.598 kere izlenmiş, ve videonun altında ise 5.816.312 yorum var.

en-canli-mecra

 

Herhangi bir fiziki mağaza açsanız, bu fiziki mağazanın kirası, elektriği,suyu, iklimlendirilmesi, personel giderleri vs hesaba kattığınız da, normal bir e-ticaret sitesinin idari giderleri ile aynı harcamayı yapmış olursunuz.Üstelik o mağaza içerisinde e-ticaretteki gibi on binlerce ürün koymak için çok büyük metrekarelere ihtiyacınız vardır.Bir de bu fiziki mağaza operasyonunu 7gün/24 saat açık tutmak için yönetim dahil 3 vardiya halinde personel çalıştırmanız gerekmektedir.Hadi çalıştırdınız  diyelim, gecenin saat 23:45’inde kim sizden bir ürün almaya gelir?Yani böyle bir arz yapsanız ne kadar talep alırsınız? En önemli soru ise bu mağazadan kaç tane açmanız lazım ki tüm Türkiye geneline hizmet verebilesiniz?

İşte bu açıdan da e-ticaret bir kez daha avantajını ortaya koymuş bulunuyor.7/24 açık olan bir mecra, günün her saatinde sipariş düşmesi mümkün, zaten yapılan analizler şunu gösteriyor ki, öğlen 12:00 ile 02:00 arasında alışveriş yapan kitle kadar bir kitlede gece saat 23:00 ile 01:30 arasında alışveriş yapıyor…Buradan baktığınız da dünyanın en canlı ticaret mecrası ünvanı tabi ki e-ticaretin oluyor.

Düşünün bir kere aynı anda mağazanızın içinde 23619 kişi var.Ne kadar çılgın bir rakam değil mi?

Bu rakam yaklaşık olarak HepsiBurada’nın anlık trafik değeri.

rightnow1

Yapmış olduğum analizler neticesinde şöyle bir hipotez öne sürebilirim. Sitenizin gün içindeki ortalama anlık trafiği kadar o gün sonunda fatura kesmişseniz, dönüşüm değerleriniz stabildir diyebilirsiniz.

en-pahali

 

 

Yalnız dikkat edilmesi gereken hususlarda yok değil tabi ki.Yukarıda saydığımız bir sürü avantaj gibi yine yukarıda yazan bir gerçek daha var.Dikkatli olunmazsa dünyanın en pahalı ticaret mecrasıdır e-ticaret…

Herhangi bir fiziki mağazada ürünün fiyat etiketini yanlış yazdığınız da en kötü ihtimalle 1-2 müşteri bu ürünü bu fiyattan alır ve fark ettiğiniz bu yanlışlığı hemen düzeltebilirsiniz.E-ticaret’te ise durum hiç bu kadar şefkatli değildir.Bir ürüne yanlışlıkla düşük fiyat yazdığınızı veya ürünün döviz biriminin Euro yerine TL yazdığınızı düşünün, bu eğer bir kullanıcı tarafından fark edilirse, bir anda yüz binler tarafından fark edilmesi an meselesidir. Düşünün bir kere anlıkta 23.000 ziyaret alan bir internet sitesinde bir fiyat yanlış yazılmış, aman Allah’ım!…Zaten sosyal medya sayesinde en kötümüzün en az 1000 arkadaşı var, düşünebiliyor musunuz, bir anda sizde yazan yanlış fiyatı bütün Türkiye görebilir.Neden Türkiye diyorum, çünkü birçok Türk E-ticaret sitesinin sanalposları sadece Türkiye’de hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.Bu sizi rahatlatmasın sakın…J

Konunun ciddiyetini anlamak için aşağıdaki hesaba bir göz atalım…

100 Euro’luk bir ürüne yanlışlıkla 100 TL yazdığınızda her bir ürün için 135 lira eksik tahsilat yapmış olacaksınız.Bu üründen fiziki mağazada müşteri yanlış fiyat etiketini görüp kasaya gelse ancak o mağazadaki stok kadar belki alabilir…Ama internet ortamında müşteri isterse 10.000 adedi bile (eğer sistem destekliyorsa ve kredi kartı limiti var ise) sepetine atabilir.Belli adetlerle sepete toplamda 100.000 ürün atıldığını ve bunların hepsinin tahsil edildiğini varsayalım.

Bir anda sanalpos hesabınızda 10 milyon liralık bir bakiye görürsünüz.Ancak vermeyi taahhüt ettiğiniz ürün 100 Euro’luk bir üründür.Yani kasada 10 Milyon TL var ama borç 10 Milyon Euro,aradaki fark ise 13,5 Milyon TL…İnanın rakamları abartmıyorum bu mümkün olabilir. Hemde orta ölçekli, orta trafikli bir operasyonda. Hadi ürünü maliyetinden vermeye kalksanız ve maliyeti 80 Euro olsa bu seferde en iyi ihtimalle 8,8 Milyon TL içeridesiniz.Artı 100.000 ürünün kargo parası ve sanalpos komisyonunu da saymıyorum bile…J

“Ürünleri göndermem paraları iade ederim banane” der misiniz? Bence demeyin.Çünkü paraları iade bile etseniz, tüketici hakem keyeti ve sanayi bakanlığı bu tarz müşteri şikayetlerinde 210 lira civarı bir ceza kesiyor hemde sipariş başına…Yani 100.000 ürünlük müşteri için x 210 TL + bir o kadar mutsuz ve şikayetçi müşteri (ki emin olun sizi her yerde reklam edeceklerdir.) Hadi bunların hepsini aştınız müşterilerin hepsi de Hulusi Kentmen’in akrabaları çıktı, sanalpos’tan çektiğiniz bu 10 milyon liralık transaction u iade ettiğinizde bu rakam cironuzun yüzde olarak çok üstünde olacağından sanalposlarınız anında iptal olacaktır.En iyi ihtimalle göz altına alınacaktır.Her ihtimalde iflas kaçınılmazdır.

Sadece tek bir üründe tek bir döviz birimi ikonunu yanlış yazmak nelere mal olabiliyor hep beraber gördük.

İşte bundan dolayı kalp cerrahlarınınkiyle aynı stres seviyesiyle, dünyanın en geniş kitleli, en canlı, en pahalı ticaret mecrasıdır e-ticaret… Yukarıdaki bu örneğe düşmemek için alınacak yazılımsal ve business önlemlerinin sonunda gelen başarı ise uzaya roket fırlatan uzay mühendisinin içtiği o soğuk zafer kahvesinin verdiği hazzın aynısıdır…

 

E-ticaretin nasıl bir şey olduğunu hep beraber gördük şimdi bu işi nasıl başlatabiliriz ona bakalım…

Öncelikle e-ticarete başlamak için nasıl bir sebebimiz var onu çok iyi irdelemiş olmamız gerekiyor.

Burada kendinize şu soruları sormanız gerekmektedir?

Bu sorular ve cevapları hayati önem taşımaktadır…

Bu soruları “temel soru” ve “teknik sorular”  (neden ve nasıl) olmak üzere 2 ana gruba ayırabiliriz.

sorular

Temel Soru

*E-ticarete girmek için ana sebebimiz nedir?

Bu soruya şöyle cevap vermeniz gerekmektedir.”E-ticarete girmek istiyorum çünkü……”

– Mağazada ürünlerim var ,kitlelere ulaşmak istiyorum…

– Mağaza maliyetlerimi düşürmek istiyorum…

– Firmamın e-ticaret sitesi yok, “olmuş olması” için bir tane açmak istiyorum…

– Çok satacağına inandığınız bir üretimim var ve bu dalda rakibim yok…

– Satış modeli olarak ilginç bir satış modeli fikrim var…

– Yüksek sermayeli bir firmam var, yatırım yapmak istiyorum…

– Marka algımı artırmak istiyorum…

– Firmamın yazılım veya finansal pos komisyon oranları veya lojistik  kaynakları veya tedarikçi ağı çok iyi, bunu e-ticaret ile değerlendirmek istiyorum…

– Şu sektördeki boşluğu analiz edip görebiliyorum, o sektörde uzmanlaşmak istiyorum…

– Firma değilim kendime bir gelir yaratmak istiyorum…

– Bu işi çok seviyorum, bende içinde olmak istiyorum…

– Kendi işimin patronu olmak istiyorum…

Cevapları çoğaltmak mümkün…

Burada bir cevabı vermek zorunda olmanızın asıl sebebi; cevabınız ne ise o yönde adımlar atmanızın hayati önem taşımasıdır. Çünkü her cevabın reçetesi farklıdır.

Örneğin:”Firma değilim kendime bir gelir yaratmak istiyorum” cevabı vererek “Marka algımı artırmak istiyorum…” için olan çözümü uygularsanız başarısız olmanız kaçınılmazdır. Birinin başka bir başlangıç yapması gerekir diğerinin ise başka.

 

Teknik Sorular

*Hangi iş modelini seçmeliyim?

Yapacağınız operasyon hangi e-ticaret modeline uygun ise kurguyu o modele uygun yapmanız gerekmektedir.B2B için kurguladığınız bir site ile B2C yapamazsınız…

i_modeli

 

 

 

 

*E-ticaret için ne kadar bir bütçe ayırabiliyorum?

Borsa da yatırım yapmadan önce şu soru sorulur; “ne kadar yatırım yaparsam gece uykumu kaçırmaz”. Bu çok önemli bir sorudur, çünkü uykunuzu kaçıracak kadar büyük bir sermayeyi riske ediyorsanız, işin kendisini yapamayacak kadar stresli ve gergin olacaksınızdır.

Öte yandan planlamanızın tamamının bu  bütçe ekseninde olması gerektiğinden işe başlamadan önce bu cevabı da net bir şekilde hesaplayıp vermeniz ve kötü ihtimalleri de göz önünde bulundurup fire paylarını da hesaplamanız gerekir.

ne-kadar-butce

*Yatırım almayı düşünüyor muyum?

Eğer hiç para harcamayı düşünmüyorsanız veya yeterli kaynağınız yoksa, o zaman çok iyi bir iş fikriniz ve projeniz olması gerekir. Bu sayede başlangıçta yatırım alabilme şansınız doğar.

yatirim

 

 

*Ortaklarım olacak mı?

Bazı girişimciler ortak iş yapmak istemezler. Bu bir tercih meselesidir. Yeteri kadar kaynağınız yoksa ortaklık başarı için kaçınılmaz bir şey de olabilir. Ortak edilecek kişilerin/kurumların operasyonunuzun en az bir kolunda faal olmasına dikkat edilmelidir. Şöyle bir model ne kadar ideal olabilirdi değil mi?

Ortaklarınızın arasında bir kargo firması, SanalPos Komisyon oranları iyi olan bir firma,  tedarik ağı geniş olan bir firma, senior seviyesinde bir yazılımcı, senior seviyesinde bir tasarımcı, işinde uzman bir dijital pazarlama uzmanı, işi çok iyi yönlendirecek ve sizi para kayıplarından kurtaracak bir danışman…

ortak

*E-ticaret sistemim ne olacak?

Ücretli: Satın alınan veya kiralanan bir sistem.

Ücretsiz: Açık kaynak kodlu veya yarı açık/kapalı kaynak kodlu siteler.

Custom: Bir yazılım firmasına OutSource edeceğiniz bir sistem veya kendi sisteminizi kendi ekibinize yazdırma çözümü…

e-ticaret-sistemi

*E-ticaret iş modelimin içinde lojistik operasyon olacak mı? Olacaksa depo ile ofis lokalizasyonu nerede olacak?

Bu karar başlangıç için her zaman ofis ve depo aynı yerde şeklinde verilmelidir. Bazen anında müdahale gerekir, bazen ise beklenmeyen aşırı taleplerde depoya inip Genel Müdür dahil paketleme yapmak gerekir. Süreçleri iyileştirmek için operasyonu yerinde izlemek gibisi yoktur. Personelle aynı anda sigara molası vermek, depoda aynı soğuk havada üşümek bile süreci iyileştiren motivasyonu artıran hareketlerdir.

lojistik

 

*Hangi kargo/kurye firması ile çalışacağım?

Lojistik piyasasını çok iyi araştırmak ve firmanızı çok iyi anlatmanız gerekir.İyi araştırma yapmazsanız çok yanlış bir kargo firmasını partner seçebilirsiniz, sonrasında entegre de olduğunuzdan vazgeçemeyedebilirsiniz. Özellikle fiyat alırken firmanızı ve duruşunuzu çok iyi ifade etmeniz gereklidir.

kargo-firmasi

*Hali hazırda olan firmamın bir iştiraki mi olacak? Yeni bir şirket mi kurmalıyım?

Eğer hali hazırda olan firmanızın POS aktivitesi hacimli ise veya herhangi bir kargo firmasında olan bir carisi varsa kesinlikle bunun üzerinden gitmelisiniz. Bu size en önemli konular olan kargo ve pos da uygun fiyat almanızı sağlayacaktır. Ayrıca hali hazırda olan satış, satınalma vs birimlerinizi yeni projeye entegre edebilirsiniz. Ancak tabiki dezavantajlar da vardır, firma faaliyet alanlarını e-ticaret modelinize göre düzenleme zorunluluğu getirecektir, birimlerin adaptasyonu olumsuz olursa operasyonuda olumsuz etkiler. Eğer daha önce kargo cariniz yoksa, satış satınalma birimleriniz yoksa ve POS hacminiz yoksa yeni bir firma kurmanız daha doğrudur.

tenibirsirket

*Alan adım ne olacak?

Alan adınız sizi ifade eden adınızdır.Piyasaya karşı duruşunuz nasıl olacaksa, insanların firmanızı nasıl tanıyıp çağırmasını istiyorsanız o alan adını almalısınız.Aldığınız alan adı mümkün olduğu kadar kısa, tek kelime, jenerik, okunduğu gibi yazılan ve yaptığınız işi anlatan bir ad olmalıdır.İçerisinde o harfi geçmesi fonetik açıdan tercih edilen bir durumdur.Aldığınız alan adınız sizin markanız olacaktır.Yıllar içinde değerini kaybetmeyen bir domain olmalıdır, örneğin oyun konsolları satan bir firma iseniz PS3Dunyasi.com yanlış bir seçimdir çünkü mutlaka PS4 çıkacaktır ve sitenizde bu durumda demode bir hal alacaktır.Her ihtimalde adınız “Pakize.com” olsa bile eğer verdiğiniz hizmet sürekli kaliteli ise merak etmeyin ,son kullanıcı sizi istediğiniz zirveye çıkaracaktır.

alan-adi

*Altyapı sağlayıcı modelim ne olmalı?

Kiralık:Yıllık veya aylık kira bedeli ödeyebileceğim bir altyapı sağlayıcısı mı?

Satın alınan:Kendi IT altyapımı kendim  mi kurmalıyım?

hosting-firmalari

*Hangi ödeme sistemlerini sisteme entegre edeceğim? Hangilerini Etmeliyim?

Başta kredi kartı olmak üzere , havale , EFT, ParaKod, Turkcell Cüzdan, BKM, PayPal vs gibi ödeme seçeneklerinden ne kadar fazlasını sisteminize entegre ederseniz ödeme adımlarınız o kadar güven verir. Ödeme adımlarınızda en önemli olgu güven ve sistemin tutarlı çalışmasıdır.E-ticaret sitelerinde müşterinin sayfadan en çok ayrıldığı yerlerden biri burasıdır.

odeme-sistemleri

 

*Hangi müşteri kitlesine hizmet edeceğim?

Bu da önemli bir seçimdir. Satacağınız ürün /hizmet eğer A+ kullanıcıya hitap ediyorsa sunum kalitesi ve müşteri hizmeti de o yönde olmalıdır. Okazyonlara çok fazla önem verip hizmet kalitesini düşük tutarsanız, sadece fırsatları kovalayan, normal rutin alışverişi yapmayan kitlenin kurbanı olursunuz.E-ticaret sitenizi sizin restoranınız gibi düşünün, eğer fastfood atıştırmalık yiyecekler satacaksanız, müşteri sirkülasyonu fazla olacağı için mekana rahat kolçaklı sandalyeler yerine bar tabureleri ve bistrolar koyarsınız. Daha çok kadınların gelmesini istiyorsanız, mekanda renklendirme dahil olmak üzere bu feminen bir tarz yaratırsınız vs gibi.

hangi-musteri

*Hangi ürün/hizmeti satacağım?

Bu sorunun cevabı yukarı da verdiğiniz 3 cevaba bağlıdır, “elimde hangi imkanlar var? “ , “hangi müşteri kitlesine hizmet edeceğim?” “nasıl bir fikirle ürün/hizmet satacağım?”

hangi-urun

*Mobil platform da olacak mıyım?

Aslında bu sorunun cevabı kesin olarak evet olmalı, bununla beraber imkanlar dahilinde gerçek hayatı konuşuyoruz, öylseyse bunun da ir maliyet getirdiğini unutmayalım.Mobil platformda olmalısınız bu kesin, çünkü mobil alışveriş günden güne inanılmaz bir akselerasyon kaydediyor…Ancak e-ticaret sitelerinde çoğunlukla yapılan şu kritik 2 hataya dikkat edin, nedir bu hata?

 

  1. E-ticaret siteleri günün birinde hiç mobil siteleri olmayacakmış gibi başlangıç tasarımı yaptırıyorlar, daha sonrasında mobil taraftaki dönüşümü görünce kafalarını taşlara vuruyorlar. Evet mobile uygun tasarım PC lerde her zaman çok iş görmeyebilir ama eğer yeniden mobil site tasarlatmak için yeterli bütçe kaynağınız yoksa sitenizi mobile uygun tasarlatın. Eğer böyle bir kaynağınız varsa elbette PC ve mobil olarak 2 tasarım yaptırmanız daha doğru olacaktır. Her ihtimalde mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır tool larla siteniz donanmış olsun. Günün birinde mobil uygulamayı açarken de default ta olması gereken tüm site yetenekleri de edinilmiş olsun.
  2. Mobil site yapmadan , Android veya Iphone uygulaması yaptırıyorlar. Bu en ölümcül ve pahalı hatadır. Sırf “Push Notification “ yapacak diye siteyi uygulama olarak açtırmak çok yanlıştır. Çünkü burada unutulan/atlanan şey insanlar sizin sitenizi herhangi bir yerden duyup sitenize mobilden kolaylıkla girebilir, bunun için uygulama indirme vs hiç birşeye gerek yoktur.Browser ı açar , adresinizi yazar ve hoop sitenizde…Öteki türlü bu uygulamayı indir, bunun için internet datası harca, ondan sonra bekle ki insanlar senin uygulamanı indirsinler. Uygulama yazmanın/yazdırmanın ne kadar meşakkatli bir süreç olduğuna değinmiyorum bile. Elbette tüm evrimini tamamlamış , iş geliştirmeye rotasını çevirmiş sitelerin Android ve Iphone uygulaması dahil  hiçbir eksiği olmamalıdır ancak kaynak sıkıntısı ve yatırdığından istediğini mutlaka alma zorunluluğunda olan operasyonlar bu tarz risklere girmemelidirler.

 

Bunun için çok kullanışlıbir tool var. Google Gomo…Bu tool sayesinde websitenizin mobile uygun olup olmadığını, eğer uygun değilse ne yapmanız gerektiğini net bir şekilde anlatıyor…

mobile

Ortalama bir uygulama yazdırmak bile yaklaşık olarak 25.000-30.000 TL ‘ye mal oluyorken bu yazıyı okuyan ve uygulama yaptırmaya hazırlanan bir yatırımcı bile dönüp mobil site yazdırmaya başlıyorsa işte o zaman umutunlu.com amacına ulaşmış demektir.

Çünkü tüm bu sayfalarca yazının amacı sırf “iş” olsun diyedir. Sırf okuyanlar daha fazla kazanıp daha az kaybetsinler, sırf “hayat boyu tatil yapmak” için “hayat boyu tatil yapsınlar” diye…

 

Bütün bu sorular ve cevaplarını verdikten sonra sıra Planlama Yapmaya ve Spiral Çark’ı inşa etmeye gelir.”Bunlar da neyin nesi”, demeyin hepsi bu linklerde…

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

13 thoughts on “E-ticaret nasıl başlar?

  1. Umut abi senin yazını sonuna kadar okudum.Büyük bir bütcem yok,e-ticaret paketi satan(tsoft)gibi yazılm firmalarından bir paket almak istiyorum.Toptancı XML entegrasyonu olanlardan.kendim fazla anlamıyorum ama çok merağım var.Outsource desteği de ilk başlarda alamam önerin ne olur.Başarılı olurmu,bu e ticaret paketleri hakkında ne düşünürsün.

  2. Web tasarım işiyle uğraşıyorum, işim düşmeden kolay kolay yorum yapmam bu yazıda bunu farkettim. O kadar güzel anlatmışınız ki yorum yapma gereği duydum. Düşüncelerine, yazınıza emeğinize sağlık. Kendime bir yol haritası çizmem gerekiyordu. Yazınız bana yardımcı oldu. Teşekkürler

  3. Web tasarım işiyle uğraşıyorum, işim düşmeden kolay kolay yorum yapmam bu yazıda bunu farkettim. O kadar güzel anlatmışınız ki yorum yapma gereği duydum. Düşüncelerine, yazınıza emeğinize sağlık. Kendime bir yol haritası çizmem gerekiyordu. Yazınız bana yardımcı oldu. Teşekkürler

    1. Selam Efe,
      Senin ve kendi adıma çok sevindim. Umarım sonraki yazılarda da daha fazla yardımcı olup ilham verebilirim. Her zaman yorumlarını beklerim.
      Teşekkürler.
      Başarılar.

  4. Merhaba Umut Bey,
    Detaylı ve keyifli açıklamalarınız bizim gibi e-ticaret girişimine hazırlananlar için çok aydınlatıcı kaynaklar olmuş. Samimiyetle teşekkür ediyorum. Öte yandan bir de size sorum olacak, eğer ki yazılarınız arasında cevabı varsa ve ben gözden kaçırdıysam lütfen beni mazur görün. Ben internet üzerinden aracı bir site olarak, (piyasada da örneğini çok gördüğümüz gibi) satıcı ve müşteriyi buluşturmak istiyorum ama siteyi hazırladıktan sonra reklam vermeden önce, yeterli miktarda üye ve ilanı siteme nasıl çekerim? Sitemi ilk etepta nasıl ilanla doldurabilirim?
    Teşekkürler..

    1. Merhaba Elif Hanım,
      Öncelikle girişimci ruhunuz için tebrik ederim.
      Oldukça zor bir işe kalkışmışsınız, ancak imkansız değil tabi.
      Hatta şu anda bende tüm bu sorunları ortadan kaldıracak bir uygulamanın üstünde çalışıyorum.
      Her şeyi çek, her şeyi sat, hem de sosyal ağlar üzerinden konulu…
      Bu linkten ulaşabilirsiniz.
      https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nomad.basefy&hl=tr

      Basefy.com

      Örnek olması açısından inceleyin sonrasında konuşalım…
      Teşekkürler.

      Basefy.com

  5. Umut bey merhabalar,
    Anlatimlariniz için teşekkürler. Bende bilgisayar programcılığı mezunuyum. E ticaret alanında kendimi geliştirip bu alanda çalışmak istiyorum fakat çok geniş çaplı nereden nasıl başlıcaları bilemiyorum. Kaynak, egitim veya görsel bilgiler konusunda fikir verebilir misiniz. En son bir firmanın bilgi işleminde bu alanda biraz başlangıç yaptım. Şimdiden teşekkürler.

  6. Zaman ayırıp dönüş yaptığınız için çok teşekkür ederim. Söz konusu linki inceleyip tekrar size danışacağım.
    İyi çalışmalar dilerim Umut Bey,
    Saygılar

  7. Allah razı olsun bu kadar güzel anlatılır bir konu,ancak bizi daha fazla zirveye çıkaracak gayret ve çalışmaları ben kendim Nasıl yapabilirim ve zirveye Nasıl taşırım biraz bana bu konuda yardımcı olursanız çok Mutlu olurum.telekkür ediyorum güzel günler diliyorum. Sezer optik yaset sezer

    1. Yaset Bey merhaba,
      Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler.
      Müsait zamanınızda 0 549 640 2016 ‘dan bir merhaba yazarsanız, işinizle alakalı bir kaç tüyo vereceğim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top