Loading
16 Nisan 2013

Fırsat Siteleri

Fırsat Sitesi2 Comments

Şu anda buradasınız:Fırsat Siteleri

indirim12010 yılında Türkiye’ye hızlı bir giriş yapıp bir anda E-ticaret’te tüm gözlerin çevrildiği ancak son zamanlarda eski etkisini devam ettiremeyen gözde E-ticaret modellerinden birisi fırsat siteleri.

 

Bu e-ticaret modelinde firma, hizmet verdiği pek çok alanda her gün farklı markalardan oluşan kuponlar sunmaktadır.Sistemin ana temasını çok yüksek oranlı indirimler oluşturur.Bu indirimler her zaman minimum %50 olmak zorundadır.Burada %50 indirim taahhüdü veren firma aynı zamanda çok geniş kitlelere geri dönüşü çok yüksek reklam yapmış olur.Birçok firma, fırsat siteleri ile iş birlikteliğini zaten bu amaçla yapar.Her iki tarafın da kazandığı bu iş modelinde fırsat sitesi, anlaşmalı firmadan sözleşmeyle belirlenmiş bir komisyon ücreti talep etmektedir.

Örneğin 100 TL değerindeki bir ürün veya hizmet, bir fırsat sitesi üyesi tarafından 50 TL’ye satın alınabilmektedir.Fırsat sitesi bu 50 TL üzerinden komisyon değerini kestikten sonra, anlaşmalı şirkete  kalan ödemeyi yapar.Bu komisyon oranı genellikle %25-30 + KDV şeklinde uygulanır.

Aradaki para akışı ise şu şekilde olur; kampanya bitimini takiben satılan kuponlar’dan kullanılan kuponların toplam bedelinden komisyon kesildikten sonra kampanyayı yapan firmanın hesabına  tutar aktarılır.Burada fırsat sitesi kendi komisyonunu ,kampanya yapan firmaya fatura eder.Fırsat sitesi hiçbir zaman son kullanıcıya fatura kesmez.

Fırsat sitelerinde aslında lojistik operasyon yoktur.Son zamanlarda lojistik operasyonu da hayata geçirip direkt deposundan fırsatlı ürün gönderen firmalarda vardır.Bunun sebebi ise yeme-içme-tatil-sağlık-güzellik gibi hizmetlerin belli aralıklarla beklenen ilgiyi görmemesinden kaynaklı, iş geliştirme girişimleridir.Ancak fırsat sitelerinin temel unsuru olan minimum %50 indirim ürün kar marjlarında sağlanamadığından dolayı ürün satışı beklendiği gibi kotarılamamıştır.Özellikle fırsat sitelerinin Türkiye’de ilk çıktığı zamanlarda Top5 fırsat sitesiyle ürün kampanyası yapan bir tek firma vardır, Gold.com.tr. Bu firma aslında kar marjlarının %10’larda seyrettiği teknoloji ürünlerinde %50’lik kampanya kurgularına başarı ile imza atmıştır.Bunu sağlayan şey ise firmanın ithalat kanadının çok güçlü olması ve ürünlerin maliyetlerini bu sebeple çok aşağılara çekebilme yeteneğidir.

Bir diğer sebep ise aslında fırsat sitelerine yeni bir bakış açısı getirmiştir, bu da üründe kullanılmak üzere verilen kuponların fırsat sitelerinde satışıdır.Örneğin; 2000 TL’lik bir TV’de kullanılmak üzere 1000 liralık hediye çekini, kampanyayı yapan firma, 300 TL’ye vermiştir.Dolayısıyla Bir teknoloji ürününün alımında %50’den fazla varan indirimi sağlamıştır.Bu sayede ilk TV, ilk laptop,ilk iPad kampanyalarını fırsat sitelerinde yapabilmiştir.Daha sonra bu yöntem bazı havayolu firmalarında da başarı ile uygulanmış ve büyük ilgi görmüştür.

 

Lojistik operasyonun olmaması personel istihdamı açısından bir avantaj olarak gözükse de onun yerini reklam yazarları,firma anlaşmaları yapan saha ekibi, planlama ekiplerinin yer aldığı büyükçe bir çalışan sayısına ulaştırmak zorunda bırakır.Bunlar klasik bir B2C operasyonunda ilk etaplarda olmayan birimlerdir.Elbette ki bunların haricinde pazarlama ekibi, görsel tasarım ekibi, müşteri destek ekibi, başta olmak üzere klasik bir e-ticaret firmasında olması gereken tüm ekipler olmak zorundadır.Bu iş modelini kendine has kılan bir özelliği de budur.

Başlangıçta fırsat siteleri bir ürün veya hizmetten büyük bir indirimle faydalanmak için kişileri bir araya getiren ve yeterli sayıya ulaşıldığında kampanyayı devreye sokan yapılardı, örneğin bir ürünü 100$ yerine 50$’a almak için en az 100 kişi olmanız gerekiyordu, aslında bu model toptan satışın halka arz haliydi, ancak belli bir süre sonra halkın toplanıp yaptığı bu talepler, arzın iştahını çok kabartmamaya başladı, ve firmalar kendi arzlarını yaratmaya başladılar, fırsat siteleri ise bu süreçte çok iyi bir aracı oldu.

Öyle ki fırsat siteleri her gün çıkan yeni kampanyalarını günlük rutinler halinde e-postalar atarak hatta bazen bunu günde 3 defaya çıkartarak yapmaya başladılar.Bu sayede iş ortağı olan firmaların geri dönüşleri çok yüksek olan reklamları yapılmaya başlandı.Normalde kendi yerelinden başka bir yere markasını duyuramayacak firmalar bile bir anda 4-5 milyon alışverişe hazır potansiyel müşteriye ürün ve hizmetlerini sunma şansı buldular.

Tabi bu her zaman olumlu sonuçlar getirmedi.Örneğin bazen yapılan kampanyalar, iş ortağı firmanın çapını o kadar aştı ki çok fazla müşteri akınına uğrayan firmalar ya talebe cevap veremedi ya da yaptığı arz çok kalitesiz veya yetersiz kaldı.Bu sebepten dolayı kampanya kurgularını yaparken firmanın arz kapasitesi de planlama öğelerine alınması gerekir.Aksi takdirde müşterileriniz önce e-ticaret firmanızı tanıdığından, müşteri tarafında onarılamayacak güven zaafları çıkmaktadır.

Tabiki bunun tam tersi örneklerde yok değil, GAP firması Groupon ile tek seferde 445.000 adet kupon satmış ve talebi %100 müşteri memnuniyeti ile karşılamıştır.

Peki kampanyaları bu kadar başarılı kılan şey nedir?

*Kampanyanın yapılacağı sitenin üye sayısı veya pazarlama gücü olarak yetkin olması.

Daha önce hiç kitlelere ulaşan bir ticaret girişiminiz yoksa fırsat sitesi açmanız biraz zor bir süreçtir.Çünkü fırsatı satacak müşteri bulamazsanız, o fırsatı sağlayacak iş ortağı bulmanız da zordur.Bu biraz tavuk yumurta ilişkisine benzer başlangıçta en az biri olmak zorundadır.

*Kampanyayı düzenleyeceğiniz iş ortağınızın kendi sektöründe büyük olması( e-ticaret sitesi, restaurant, gezi, tatil, güzellik, bakım) zaten böyle bir firmayı kampanyaya ikna etmek için madde 1’i sağlamanız gerekmektedir.

*Fırsatın sadece adının fırsat olmaması.

Etrafınıza baktığınızda gerçekten başarılı projelere imza atmış olan kişilerin, müşteriyi her zaman kendinden 100 kat daha akıllı olduğunu kabul edip, 100 kat daha fazla üşendiğini var sayıp, 100 kat daha şüpheci olduğunu kabul etmesinden kaynaklandığını göreceksiniz.Amazon’un kurucusu müşterinin kendisinden 100 kat fazla akıllı olduğu kabul edip, müşteriye olduğunca fazla şeffaf ve çok bilgilendiren bir alışveriş platformu kurmaya çalıştı.Google’ın kurucuları müşterinin 100 kat daha fazla üşengeç olduğunu var sayıp tarayımızın üst barına “www” ile başlayan web sitesi adlarını yazdırmak yerine dünyanın en iyi çalışan arama motorunu icat etti.Facebook’un kurucusu Milyarlarca insana ve onların bilgilerine ulaşmasına rağmen, onların bilgi güvenliğininin en üst seviyede olacağını hissettirdi ve bu güvenle dünyanın hiçbir devlet örgütünde olmayan bir veritabanı oluşturdu.
Fırsat sitesinde de durum aynı, eğer çıkacağınız fırsat gerçekten fırsat ise o değerlidir ve satacaktır.Aksi takdirde kendimizi kandırmış oluruz.Hatta o gün çıkacak bir fırsatınız yoksa “bugün size layık bir gerçek fırsat bulamadık” yazmak bile, fırsatı olmayan bir fırsat sitesinden daha uzun süre firmanızı ayakta tutacaktır.

 

Günün birinde bir Fırsat sitesi kurmak isterseniz elinizde aşağıdakilerden en az 1 veya birkaç tanesi olmak zorundadır.Aksi takdirde marş dinamosunu döndürecek ilk ateşlemeyi yapmanız güçtür.

*Güçlü bir pazarlama kaynağı.

*Firmanıza güvenen hatırı sayılır bir kitle.

*Tabi ki geminize deneyimli bir kaptan.

*(E-ticaret sitesi, restaurant, gezi, tatil, güzellik, bakım vs) sektöründe geniş çevreye sahip bir dış temsilci.

*Daha önce B2C veya C2C operasyonunu bir tam tur çevirmiş bir firma…

Bir Fırsat Sitesinde büyüklük ölçüsü ,diğer iş modellerine göre sadece ciro ve üye sayısı ile ölçülmez, bir diğer önemli unsur ise müşteriye kuponlar sayesinde ettirdiği tasarruf da en büyük övünç kaynağıdır.Bu rakam firmanın firmalarla anlaşma yapma yetkinliğini ve piyasadaki gücünü gösterir.

 

Dünyadaki en önemli örnek olarak Groupon gösterilebilir.Groupon, firma ismiyle e-ticaret modeline takma isim veren yegane firmalardandır. Groupon (grup ve kupon sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiştir) yerel ve global pek çok firmada kullanılmak üzere indirim kuponları sağlayan bir günlük fırsat sitesidir.

Groupon tarafından sunulan ilk kampanya, şirketin Chicago’daki binasının 1. katında bulunan restoranın pizzalarında %50 indirim sağlayan kupon olmuştur.

Kasım 2008’de Chicago’da  operasyona başlayan Groupon, kısa bir süre içinde hizmet alanını Boston, New York City ve Toronto’ya kadar genişletmiştir.

Ekim 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 150, Avrupa’da 100 ayrı pazarda hizmet vermeye başlayan Groupon, Asya ve Güney Amerika da dahil olmak üzere toplam 35 milyon ziyaretçiye ulaşmıştır.

Aralık 2010’da Forbes dergisi ve Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir rapora göre Groupon, bu güne kadar 1 milyon dolarlık satış rakamına en hızlı şekilde ulaşmayı başaran şirkettir.

Groupon’un pek çok uluslararası kolu bulunmaktadır. Groupon iş modelini örnek alan Avrupa menşeili CityDeal (17 Mayıs 2010), Güney Amerika menşeili ClanDescuento (22 Haziran 2010), Japonya menşeili Qpod.jp ve Rusya menşeili Darberry.ru (Her ikisi de 17 Ağustos 2010) ve Singapur menşeili Beeconomic.com (30 Kasım 2010) Groupon bünyesine katılarak şirketin uluslararası ayaklarını oluşturmuştur.

Ayrıca Groupon 2011 yılında Hindistan menşeili günlük fırsat sitesi SoSasta.com’u “Crazeal by Groupon Inc” adıyla, hizmete almıştır. Aynı yıl içerisinde Hong Kong’da hizmet veren uBuyiBuy ve Malezya’da hizmet veren GrouposMore.com da Groupon himayesinde hizmet vermeye başlamıştır.

Tüm bu yatırımların yanı sıra Groupon mobil teknoloji şirketi Mob.ly’i ve Facebook üzerinden hizmet veren “sosyal alışveriş” platformu Mertado’yu da satın almıştır.

Groupon başarılı yerel şirketlerin ve yerel marketlerin takibini yaparak öne çıkan ve kaliteli hizmet veren iş yerlerini araştırmakta, ardından bu iş yerlerine satış görevlileri yoluyla iş modelini anlatarak kampanya kurguları oluşturmaktadır.

Groupon 2012 yılı itibariyle merkezi Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere toplam 48 ülkede hizmet vermektedir: Amerika Birleşik DevletleriKanadaBrezilyaTaiwanAlmanya,YunanistanFinlandiyaFransaHollandaBelçikaİngiltereHindistanİrlandaİsrailİtalyaPolonyaPortekizİspanyaPorto RikoJaponyaTürkiyeMeksikaPeruŞili,KolombiyaGüney KoreİsveçİsviçreArjantinBirleşik Arap EmirlikleriNorveçRomanyaSingapurMalezyaHong KongÇinRusyaGüney AfrikaAvustralyaAvusturyaYeni Zellanda.

Rakipler

Dünya çapında, 100’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere, 500’e yakın Groupon benzeri site bulunmaktadır.

Bununla birlikte Aralık 2010’da Living Social rakip şirketi Amazon firmasından aldığı 175 milyon dolarlık yatırımla, diğer rakip şirketler arasından sıyrılmayı başarmıştır.

Şubat 2011’de, Google firması Groupon’u 6 milyar dolar ödeyerek satın alma isteğinin reddedilmesinin ardından, “Google Offers” adındaki benzeri ürününü yayımlamayı planladığını açıklamıştır.

Nisan 2011’de de ünlü sosyal paylaşım platformu Facebook, benzeri bir sosyal satın alma uygulamasını test etmeye başlamıştır. Bu hareketi Facebook’un Groupon’a rakip olma amacını düşündürse de, Facebook uygulamaya Ağustos 2011’de son vermiştir.

Finans

New Enterprise AssociatesEric Lefkofsky and Brad Keywell Groupon’un yatırımcısıdır. Ayrıca Groupon Nisan 2011’da Rusya’da hizmet veren Digital Sky Technologies şirketinden 135 milyon dolar yatırım almıştır.

2 Haziran 2011 yılında Groupon GRPN ticker sembolüyle halka açılmıştır. Halka arz işlemlerini Morgan Stanley, Goldman Sachs Group ve Credit Suisse Group yürütmüştür.

Ocak 2010’dan Ocak 2011’e kadar Groupon’un Amerika’daki aylık geliri 11 milyon dolardan 89 milyon dolara yükselmiştir.

Firmanın künyesi Wikipedia’dan alıntıdır…

 

Peki Türkiye’de Pazar ne durumda şimdi kısaca verilere göz atalım…

2010 yılı yazında Fırsat Siteleri Türkiye’de ilk defa açılmaya başladı.İlk oyuncuların halen ayakta olması da hiç tesadüf değil.İlk bakışta ŞehirFırsatı, Grupanya ve Grupfoni’yi görüyoruz.

2010_karlatrma

2011’de liderler değişse de ilk 3 ‘teki oyuncuların değişmediğini görüyoruz.

2011_karlatrma

2012’de ise Grupanya’nın çok büyük iş ortaklarıyla yaptıkları kampanyalara rağmen sektördeki negatif akselerasyonu, Grupfoni’nin alt segmente yaklatığını görmekteyiz.

2012_karlatrma

2013 ilk çeyrekte ise sektörün tamamen yatay bir seyirde küçüldüğünü görmekteyiz.

trends_son1_yl

Tüm zamanlara baktığımız da açıkça görülüyor ki 2010 yılında büyük bir akselerasyonla başlayan Fırsat Siteleri 2011 yazında yapmış oldukları zirveden sonra 2013’ün ilk çeyreğine kadar gözle görülür bir daralma içerisinde.Buna “piyasa da taşların yerine oturması” olarak da yorum yapılabilir, ancak ben buna pek katılmamakla birlikte sebeplerine değinmek istiyorum…

tm_zamanlar_karlatrma

Aşağıdaki grafikte de göreceğiniz gibi Türkiye Fırsat Sitesi piyasası, B2C piyasasının en büyüklerinden bir tanesine oranla hayli küçük bir operasyon, yada HepsiBurada operasyonuna devasa da diyebiliriz…J(Anlık ziyaretçi sayısı 25.000’lere ulaşan bir yapıdan bahsediyoruz.)

Burada asıl görülmesi gereken Groupon’un globalde olan istikrarı.(Ki dünya da her an bir olay, bir deprem, bir tsunami, bir başkanlık seçimi vs gibi kitleleri ilgilendiren birçok olay olmasına rağmen…)

Not: son zamanlardaki düşüşü dikkate almayın, zira Groupon kurucusu olan  Ceo’sunun işine son verdi.Bu dalgalanmalar biraz da  halka arz olmuş bir firma olmasından kaynaklanmaktadır.

groupon_global

Peki Türkiye’de neler ters gitti ve bizim fırsat sitesi operasyonumuzda “asla” ve “daima”lar neler olmalıdır?

*Hizmet sektöründe olan kar marjlarının,perakende ürün bazlı sektörlerde bulunmaması ve fırsat sitelerinin bunu geç görüp çabuk kaybetmesi.Peki bu ne demek? İzah edeyim…

Hizmet sektöründe örneğin bir SPA merkezinde normalde hafta sonu 150 liraya verilen bir masaj hizmeti hafta içi 50 tl ‘ye verilebilir, çoğu SPA merkezi hafta sonu daha yoğun olduğundan hafta içlerini doldurmak için bu tarz bir kampanyayı yapmakta finansal olarak zorlanmazlar aksine bu karlı bir iş olur…Aynı durum Oteller içinde geçerli, normalde 200 Euro’ya kalamayacağınız bir otelde bazı tur kafilelerinden kalan boşluklarda 30 Euro’ya bile kalabilirsiniz.Sezonluk çalışıldığından kar marjları maksimum düzeyde kollanmak zorunda olan bir sektördür.Fırsat siteleri bunun farkındaydı 200 Euro’luk otel 50 Euro, 150 TL’lik SPA masajı 50 TL. Nitekim başlarda bu iş çok tuttu, çünkü daha önce SPA merkezine çok fazla ödendiği için hiç gitmeyen kişiler bile bu lüksü yaşamak için o 50 TL’yi gözden çıkarttılar.Ancak konfora çok çabuk alıştığımız ve çok çabuk sıkıldığımız bir dönemde yaşıyoruz.Belli bir süre sonra SPA’lar, otel konaklamaları, restaurant yemekleri,paintball müsabakaları vs insanlara sıradan gelmeye başladı,buradaki doygunluk elbetteki piyasadaki tüm daralmanın sorumlusu değil.Bu hizmetleri fırsat sitesinde satan firmalar, fırsat sitesini asıl kullanma amaçlarını unutmaya başladılar.Gelen müşteriye bedavacı muamelesi yapanlar, “nasılsa az ödedi, fırsat sitesinden geldi buradan kar etmiyorum” diyerek hizmeti kalitesizleştirenler sayesinde, fırsat sitelerinden kaçarak uzaklaşan ezici bir kitle oluşturdular.Fırsat siteleri de bu durumun farkına varıp daha az sorun çıkaracak bir gelir modeline yönelmeye çalıştılar “ürün satışı”…Ancak burada da şöyle bir sorun vardı.”Ürünlere eskisi gibi %50 indirim yapamıyorlardı” çünkü en yüksek kar marjlı ürünlerin bile kar marjı en fazla %60 civarıydı.Herhangi bir firmaya gidip de “%60 marj kazandığın bir üründe %50 indirim yap geri kalanında %30+KDV sini bana ver” derseniz, oradan koşarak uzaklaşmanız gerekebilir.Fırsat siteleri hele ki bir de bunu teknoloji ürünlerinde yapmaya başladıkları zaman işte asıl çöküş burada başladı.Fırsat sitesi deyince ilk akla gelen %50 indirim olgusunu, herhangi bir teknoloji markette 799 liraya satılan bir ürünün fiyatını 1399 lirayı çizerek 789 liraya satmaya başladıkları anda, müşteri kendine yalan söylendiğini anlamaya başladı.Çünkü sadece 1 tıkla diğer firmadan 799 liraya bu ürünü alabilen son kullanıcı, zaten hizmet kuponları kullanırken müşteri şikayetleriyle sabıkası olan fırsat sitesinden hem bu ürünü almadı, hemde bir daha bu %50 olayına bir daha inanmadı.İşte bunun farkına varan çok büyük bir kitle artık fırsat sitelerine girmiyor.Elbetteki bu işi düzgün bir şekilde yapmaya çalışan saygın firmalar da var ama diğerleri sayesinde onlarda derin yaralar alıyorlar.

*Bir diğer sebep ise zamanında geleceği çok iyi gören perakendecilerin fırsat sitelerine başvurup “bak sana %50 indirim yapamam ama piyasadaki en uygun fiyattan bile daha uygun fiyat veririm ve bu %22 indirime tekabul eder” sözlerini “ama bize %50 indirim vermezsen seninle çalışamayız deyip “ ellerinin tersiyle geri çevirmeleridir.Kendi gözlerimle şahit olduğum böyle çok vaka vardır.Halbuki o zaman Bu tarz ürün bölümleri açılıp “sayın müşteri biz fırsat sitesiyiz %50 indirim sağlarız ancak perakende ürünlerde bu her zaman mümkün  olmayabilir, ama biz senin için en uygun fiyatlısını söz bulacağız” deselerdi şu anda bu kadar üye ile çoğu B2C’den daha fazla hacme sahip olurlardı.En azından şimdiki gibi 799’luk ürün %50 indirimli diye 789’a satılmazdı.Aslında perakende sektörü bu fırsatı çok iyi gördü ve birçok fırsat sitelerine başvurdular, içlerinde büyükler de var, ama bazı toplantı isteklerine yanıt bile gelmediği olmuştur…

*Ticari deneyimi olmayan saha çalışanı.İşte en tehlikeli durumlardan birisi.Sırf hayat tarzı fırsat sitesinden alışveriş yapmaya elverişli diye, firmalarla fırsat anlaşmaları yapmaya giden temsilciler bile olmuştur.Bu temsilcilerin bıraktıkları izlenimler fırsatını satmak isteyen iş ortağı firmalarda hep “duruşlarda güven” ama ticareti kotarmada güvensizlik aşılamıştır.Bir de iş ortağı firmaların kapasiteleri ile alakalı imkansızı istemekte bu temsilcilerin en büyük hatalarından biri olmuştur.Çünkü fırsat sitesi, temsilcisine “git bu firmayı bağlamadan gelme, ancak şartlarımız bu bu” diye dikte ettiklerinden dolayı ,temsilci firmaya gidip, “bunu bunu istiyoruz yoksa fırsatını çıkmayız” demiştir ve aslında temsilci sadece firmasının dediğini  taşıyan bir postacı haline gelmiştir, inisiyatif kullanmaya kalkışmaması bile fırsat sitesinin ödün vermeyen duruşundan kaynaklanır.Peki bu doğru mudur? Tabi ki hayır…İş ortağı firma sırf o 4-5 milyon üyeye kendini duyurmak için kendinden bütün istenenleri ama yapamayaklarını kabul eder ama söz konusu faaliyet günü geldiği zaman, olan  fırsat sitesinden kupon satın almaktan başka hiçbir günahı olmayan son kullanıcıya olur.Çünkü firma tutamayacağı sözleri vermiştir, sözleşmeye uymak zorunda da olduğundan, tasarruf edebileceği yegane yer olan hizmet/ürün kalitesinden ödün vermeye başlar.Dolayısıyla iş ortağı firma uzun vadede mutsuz, fırsat sitesi müşteriyi tam memnun edemediği için mutsuz, müşteri ise aradaki koordinasyonsuzluktan sebep mutsuz…

Peki bu işin doğrusu nedir? Doğrusu yurtdışında uygulandığı gibidir.Her birimiz IKEA’ya mutlaka bir kere gitmişizdir.Bizi IKEA’ya çeken en önemli sebeplerden birisi içerideki navigasyon ve kendi evimiz gibi hissetmemizdir.Kendi evimiz gibi diyorum çünkü içeride yemek yerken bile şu açıklamayı görürsünüz “bizim yemeklerimizin ucuz olmasının devam etmesini istiyorsan kalk tepsini kendin topla”J, bu açıklamadaki samimiyet IKEA firmasını müşterisine mahçup etmez, aksine daha da yüceltir.Çünkü müşteri şeffaflığı sever.Burada IKEA’nın müşteri deneyimini çok iyi özümsemesi ve ekosisteminde buram buram bu optimizasyonu yansıtması başarının sırrıdır.

Yurtdışındaki fırsat siteleri de bunları yapmaktadır.Müşteriyi anla, şeffaf ol, verebildiğin hizmetin çapına değil kalitesine odaklan.Eğer bir ürün fırsatı çıkacaksa gerçekten herkesin mutlaka faydalanması gereken bir fırsat çıkar.Eğer bir hizmet çıkacaksa tam da ihtiyaca cevap verir, yeterince popülerdir.En çok satan ürün fırsatlarından birinin Amazon.com’un “20 dolarlık alışveriş çeki 10 $” kampanyası olduğunu biliyor muydunuz? Burada Amazon.com yaptığı analizlerde en çok bu tarz bir offer ın rağbet göreceğini anlamış, verebileceğinin en iyisini vermiş, ve fırsatın çapına değil kalitesine odaklanmıştır.

Yurtdışında çıkılan fırsatlar “hadi bugün ne yapalım” mantığıyla değil “trendler bize neyi gösteriyor” mantığıyla yapıldığından, o anda en fazla aranan ve yükselen trend “yaylı yatak”sa, o firmalara yönelinmiş , en cazip offer alınmış ve tabiî ki kampanya son derece başarılı olmuştur.Ancak “İngiltere’de yaylı yatak kampanyası çok başarılı oldu hadi aynısını biz de yapalım” yaklaşımı hiçbir zaman İngiltere’deki başarıyı getirmeyecektir.

Dilerseniz hemen canlı bir örnekle fırsat sitesinde hangi ürün veya hizmeti çıkabiliriz, küçük bir uygulama yapalım.

Google Trends’i açın.Hiçbir arama terimi yazmadan direkt olarak “keşfet” butonuna basın.

google-trends

Karşınıza şöyle bir ekran çıkacak.

lcwaikiki-ornegi

Bu ekrandan ne gördüğümüz şey, Google’da en çok aranan kelimelerin ve yükselen trendlerin ne olduğudur.Buradan yola çıkarak yükselen trendlere baktığımızda Anafen Dersanesi ve LC Waikiki ile bir kampanya yaptığınız da çok başarılı olacağı bariz şekilde bellidir.

Ayrıca sektörünüze göre analizinizi özelleştirebilirsiniz.

Aşağıdaki Örnekte;

Eğer önümüzdeki hafta içerisinde Enza Mobilya ve Marshall ile bir kampanya yaparsanız, başarıya mahkum olduğunuz apaçık gözüküyor…

birornek

En büyük patron rakamlardır.Aslında aşağıdaki analizlere bakarsanız tüm fırsat sitelerinin yurdun sadece belli yerlerine fokuslandığını ve yurdun geri kalan çok büyük bir kısmının atlandığını rahatlıkla görebilirsiniz.Halbuki tüm Erzurumlulara hitap eden keyifli bir Karadeniz hafta sonu turu olsa ne de güzel olur değil mi?

grupanya_harita

ŞehirFırsatı.com’un bu konuda nispeten biraz daha yayılmacı bir politika izlediğini söyleyebiliriz.

sehirfrsat_harita

Grupfoni, tıpkı Grupanya gibi büyükşehirlere odaklanmış durumda.Ancak o da ülkenin geri kalanını atlamış gibi görünüyor.Özellikle Bursa tarafında hayli etkin gözüküyor.

grupfoni_harita

Yakala.co; Çok büyük bir potansiyel olan Ankara, Antalya ve Adana üçlüsünü kaçırıyormuş gibi gözüküyor, daha çok İstanbul ,Bursa, İzmir tarafında çok etkin…

yakala-co_harita

Burada Markapon nispeten ülke geneline daha fazla yayılmış durumda.Ama Fırsat sitesi olarak başlayan operasyon B2C’ye de kaydığından dolayı odağın biraz dağıldığını ve bu sebepten dolayı Top3’ün yakaladığı ivmeyi bir türlü yakalayamadığını rahatlıkla görebiliyoruz.(sayfa başındaki 2010-2013 analizinde).Analize dikkatlice bakıldığında aslında kullanıcıların MArkapon’u hala bir fırsat sitesi olarak algıladığını rahatlıkla görebiliyoruz, çünkü cross-visit lerinde hala fırsat sitesi olan rakipleri var.

markapon_harita

Daha önce söylediğimiz gibi Fırsat Sitesi, lojistik yönden avantajlı bir iş modeli ancak yukarıda saydığım donanımlardan en az birine/birkaçına sahip olması mutlaka gerekiyor.Aksi takdirde, kapanan internet siteleri listesindeki yerini alıyor.Bu durum en çok ülke ekonomisi ve e-ticaret ekosistemini yaralıyor.Çünkü kapanan her e-ticaret sitesi halkın e-ticarete olan güvenini daha kalıcı bir şekilde sarsıyor…

frsat_kulb

Özetle çok sağlam bir köprü yapmak için altından çok fazla su akan bir nehirde idman yapmaksa aslolan. Yurtdışındaki örnekleri çok iyi incelemeli ve çıkan dersleri kendi sistemimize çok iyi adapte etmeliyiz.

Aşağıdaki grafikte olduğu gibi, akselerasyonlarımız iş ortağı firmanın büyüklüğüne bağlı tek bir kampanyadan veya sadece 1 aylık reklam pompalamaktan olmamalı, tamamen bizim elimizde ve firmamızın iradesinde olmalı…Trafik ve ciro kontrolünü %97 sağlayabildiğimiz gün başardığımız gündür.

grupanya

Çünkü Türk E-ticareti’nin önünde aşağıdaki gibi daha nice gidilecek yollar, açılacak ülke operasyonları, başarılar var.Bu yolda önümüzü aydınlatan ve bize analiz şansı veren tüm e-ticaret yapılanmalarına şükranlarımı sunuyorum…

groupon_global_harita

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

2 thoughts on “Fırsat Siteleri

  1. Merhaba baştan sona keyifle okudumve Aradığım tüm sorular ve cevapları bu yazıda buldum. Gerçekten benim için çok faydalı bir metin oldu.

    Bilgi paylaşımınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top