Loading
17 Ekim 2013

Planlama

PlanlamaNo Comments

Şu anda buradasınız:Planlama

buyuyunce-ne_olacaksin

Çocukken hepimize sorulmuş bir soru vardır.”Büyüyünce ne olacaksın”…Aslında bu soru “hayalin ne” sorusudur, ama tabiî ki bu soruyu kimse bir psikolojik danışman edasında sormaz, en azından niyeti sadece hal hatır sormak olduğundan .“Hayalin ne sorusu” nu keşke gerçek anlamda biri bize sorsaydı, o zaman belki de şu anda çok başka yerlerde olabilirdik.Çünkü o küçük yaşta konuya uyanır onun gerekliliklerini yapardık.Çevrenize bir bakın çok az insan gerçekten sevdiği işi yapıyor.Bundan dolayı da kimse “hayat boyu tatil yapmak için” “hayat boyu tatil” yapmıyor. Birde bu sorunun altında sorulması gereken esas bir soru var ki o da “hayalin ne/ hayalin için ne yaptın?”

“Büyüyünce ne olacaksın sorusu” yerine aslında sorulması gereken soru “büyüyünce ne olmak istiyorsun” ve “bunu ne kadar istiyorsun?” olmalıdır.Çünkü eğer cevabın”beyin cerrahı olacağım” ise bu hiç bitmeyecek bir maratondur.Öyle ki sadece ilköğretimdeki başarı yetmiyor, üniversite de başarılı olmak lazım, maçı asla bırakmamak lazım.

agir-dersler

Bütün ilköğretim hayatı boyunca çok başarılı olup üniversite sınavında başarılı olamayanlar, sınavı geçse de ağır derslerden dolayı okulu bırakanlar.Herkes gerçekten de binbir hevesle başlayabiliyor.Tıpkı okul hayatında olduğu gibi, tıpkı “büyüyünce ne olacaksın” sorusundaki gibi, tıpkı yeni bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verirkenki gibi.Başlangıçta ne kadar güzel ve makyajlı görünüyor her şey…

binbir-heves

Tıpkı medyatik bir maratona başlarken herkesin orada büyük bir çoşkuyla bulunması gibi.Peki daha sonra o yolu koşarken, yolun kendisi artık eskisi kadar güzel gelmiyor ve siz de terledikçe dizleriniz kanadıkça hayalinizin da makyajı gitgide akmaya başlıyor.

sadece-en-iyiler

Tam bu sırada yanınızdan ağır ama emin koşu adımlarıyla geçen siyahi, zayıf, çelimsiz adamı görüyorsunuz, “ben bunu normalde yenerim  nedir ki baksana şuna” diyorsunuz, halbuki gerçek hayat hiç öyle değil.Her gece siz uyurken sabahın 4’ünde şehrin bir ucundan bir ucuna sıcak-soğuk-kar-kış koşan,planlı idman yapan o adamın siyahi olması, çöllerde dayanıklı koşucu olan atalarından genetik bir miras,zaten ondan dolayı bu siyahi adam güreşçi olmak yerine maraton koşucusu olmuş, zayıf olması rastgele bir şey değil, 42 KM boyunca taşıması gereken vücut ağırlığından tasarruf amaçlı yani bir sebebi var.Çelimsiz olması ise tüm lazım olan kuvvetin bacaklarında toplanması gerektiğinden…Tabi ki yarışın sonunda kimin birinci gelmesi gerekiyor.Onun…

Bunu neden anlattım, e-ticaretin siyahi bir maraton koşucusu ile ne alakası var diye sorun?

Sorun ki yazıma devam edebileyim:)

E-ticarete başlarken eğer operasyonunuz ve imkanlarınız e-ticarete uygunsa başlayın, eğer uygun değilse çaresini bulabiliyorsanız başlayın, yada çok iyi bir fikrinize yatırımcı bulabiliyorsanız başlayın.Büyüyünce amazon.com olacağım diyerek ama bunun için hiçbir şey yapmayarak yada çitayo aşacak kadar yeterince yapmayarak sadece zamazingo.com olursunuz.

 

Peki ne yapmak lazım? Nasıl yapmak lazım? Bu zamana kadar okuduğumuz her şey , tüm o operasyonlar devasa işler? Nasıl olacak bu işler? Bilenler bilir, Dünya’nın kaderini değiştiren savaşlardan birisi Normandiya çıkarması, ancak basit sıradan bir savaş değil, hazırlık aşaması ile tarihe yazılmış bir best practise…Bir tarafta müttefik ordusu ,diğer tarafta Nazi Almanyası…Nazi’lerin hakim olduğu bir plaja müttefiklerin çıkarması ((hatta bunun filmi bile var ve mutlaka izleyin (Er Ryan’ı kurtarmak)).İmkansız gibi görünen bir operasyon, düşünsenize çok uzak memleketlerden gelip  plajdan düşmana çıkarma yapıyorsunuz, plajda bir sürü düşman menzili…Ve daha da ilginci bu çıkarmayı başarabilirseniz iç kısımlara kadar ilerlemeye devam etmek zorundasınız.Yani yüzbinlerce asker, o askerleri taşıyan araçlar, askerlerin yemesi içmesi, sıhhi ihtiyaçlar, cephane vs vs…

Bunların hepsi birbirine bağlı parametreler, eğer cephaneyi haddinden fazla alırsan, kıyıya çıkan gemilerin taşımaz, eğer cephaneni az alırsan ölürsün…

planning-of-normandiya

Bütün bu devasa operasyon nasıl planlandı?

 

Tıpkı aşağıdaki e-ticaret operasyonunun masada öylece yatan şeması gibi.

operasyon-semas-slayt

savas-kadar-karisik

 

Evet bütün bunların hepsinin başında planlamanın öneminin harekete geçmekten daha fazla olduğunu bilen komutanlar vardı ve o komutanlar planladılar.Peki bu planlama nasıl yapıldı ve e-ticarete nasıl adapte edebiliriz?

 

Çok basit…

“Hadi canım neresi basit” demeyin çünkü en büyük operasyonu bile bir metot dahilinde yaparsanız en büyüğü bile basit…Çünkü anahtar kelime “basit” yani içinde gizli anlamıyla “temel”…Yani tüm operasyonu basit parçalara bölünce ve bu basit parçalardan tüme gelince basit…

lego

lego-volvo-21

O zaman gelin sizinle bir start-up’ın ilk başlangıç nokatasındaki planlamasını yapalım.Aşağıda da göreceğiniz gibi bir ekip toplanıyor, aklına gelen bütün yapılacak işler yazılıyor.Sonuçta ise aşağıdaki gibi karışık bir tablo ortaya çıkıyor.

Bu tabloya madde eklemekte zorlanıyorsanız işin senaryosunu kafanızda kurgulayın ve diğer bir kişi de bu sırada lazım olanları listede alt alta yazsın, bu şekilde de aynı yere varırsınız.

Örneğin:E-ticaret sitesi açılacak önce ne lazım? Domain, firma ismi, vergi levhası vs vs ‘den başlayıp………..kargo gittikten sonra ne lazım? Müşteriyi bilgilendirmek… onun için ne lazım? SMS anlaşması vs vs gibi…

Bu liste oldukça uzayabilir.Dert etmeyin ne kadar uzarsa o kadar iyidir, demekki çok az şeyi atlıyor olacaksınız…Bu listeyi açık bırakın ve versiyonlara ayırın.Mümkünse yedeğini aldıktan sonra  operasyonunuza dahil olan herkesin görebileceği bir Google Drive dosyasında saklayın, bırakın herkes aklına geldiğinde bir şey eklesin.

planlama-semas

Ancak herkese bu eklemenin ilk fazının şu tarihte biteceğini ilan edin, bu tarihten sonra 2.faz için yeni bir dosya açın ve herkes yine eklemeye devam etsin ama siz ve ekibiniz1.fazda aldığınız feedback leri ve karışık listeyi hangi iş hangi haftada bitecekse o haftayı işaretleyin.

Burası planlamada en önemli kısımdır.Hangi işin ne kadar sürede biteceğini o işin uzmanı ve o işi yapacak kişi/kişilerden deadline alarak belirleyin.Belirledikten sonra o işin soluna o işi yapacak olan kişi/kişileri yazın…Böylece herkes söz vermiş olur ve herkes verdiği sözü tutmak zorunda kalır.Sonunda ise kimin sözünde durmadığını şak diye görebilirsiniz.

Böylece işlerin solunda işleri kimin yapacağı, ne yapacağı, sağında ise işin hangi haftaya kadar biteceği liste olarak (yukarıdaki resimde olduğu gibi) çıkmış olacaktır.

Bundan sonra yapacağınız iş en basitidir.Bu sarı işaretlenen işleri  hafta sıralamasına göre sıraya koymak.

Aşağıda ise bunun yapılmışını görüyorsunuz.(Yukarıda ve aşağıda görmüş olduğunuz resimler daha önce yapmış olduğumuz start-up lar dan birinde yapılmış yani gerçek bir operasyonun orijinal dökümanıdır.)

planlama-semas2

Bütün bunları gördükten sonra artık şunu çok iyi biliyor olmamız lazım, çevremizdeki devasa olan her şey aslında küçük küçük milyonlarca bileşenin bir araya gelmesinden oluşan devasa yapılar.Bu yazıyı okuduktan sonra dev bir gökdelenin önüne gittiğinizde bu yazdıklarımızı düşünün… Aslında o gökdelenin ne kadar da basit geleceğini göreceksiniz.Buna rağmen eğer gözünüze o bina, hala büyük geliyorsa o zaman her şeyi gözünüzde büyütme huyunuzdan vazgeçmelisiniz….

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top