Loading
22 Nisan 2013

Niş Site

Niş SiteNo Comments

Şu anda buradasınız:Niş Site


tesbih

Düşünün Erzurum’da yaşıyorsunuz, oltu taşından teşbihler yapıyorsunuz veya ahşaptan eskitme ürünler yaptığınız bir atölyeniz var ve burada ekibinizle seri imalat yapabiliyorsunuz. Mağazanız veya atölyenizi günde kaç kişi ziyaret eder? İşte internetten ticaret bunun için var, niş e-ticaret modeli de bu konuda adres ve otorite olmanız için…Ki sırf “oltu taşı tesbih” için bile 92.300 adet yayında olan sayfa var.

92300-sonuc

Neden normal bir e-ticaret sitesi açmıyorum da Niş site açıyorum? İkisi de özünde B2C değilmi?

Hepimizin bildiği bir şey var ki internet dünyasında sohbet denince akla, MSN, paylaşma denince akla Facebook alışveriş denince akla Markafoni, Gittigidiyor, HepsiBurada gibi siteler geliyor.İster istemez bu konuda girişim fikri olan herkesin hayalini bu siteler gibi olma, milyonlarca dolarlık cirolar yapma gibi düşünceler süslüyor.Oysaki gerçek hayat hiç öyle değil, her hangi bir e-ticaret sitesini açmak herkesin yapabileceği bir şey ama sürdürebilmek için ya ticareti çok iyi biliyor ve günlük hayatta uyguluyor olmanız yada e-ticaret dinamikleri hakkında çok çok iyi bilgi sahibi olmanız, yada bu ikisini çok iyi bilen bir ekip oluşturacak bütçeniz olması gerekiyor.Yazımızın başında belirttiğim gibi kendinize münhassır bir ürün üretiyor olmanız da bu konuda e-ticarete girmeniz için bir sebep.E-ticaret paketleri satan tanıdık firmalardan aldığım dönüşe göre gün içerisinde “biz bir e-ticaret sitesi kurmak istiyoruz, aynı hepsiburada gibi olsun” gibi istekler haylice fazlaymış. Daha oltası bile olmayan birinin, “Dardanel Ton Firması” gibi olacağım demesi gibi bir şey…Evet gidip bir olta almak bir adımdır ama bir olta alma “ilk adımı”yla “Dardanel Ton” firmasını hiçbir zaman kuramazsınız.Bunun yerine önce Türkiye’de bu sektör ne durumda, kimler neler yapmış sorusunun cevaplarını bulmak daha iyi bir “ilk adım” olacaktır.

Konuyu daha iyi anlamak için yurtdışındaki örneklere bir göz atalım…

Not:Yurtdışındaki örneklerle bizdeki örneklere bakınca, globalde bu işin ne kadar ciddiye alınarak yapıldığını ve neden Türkiye’de Niş e-ticaretin hala çok gelişmediğini daha iyi anlayacağız…

oltusati-site

Bu bizden bir örnek…

Bunun hakkında konuşmaya çok gerek yok, sadece bu siteyi görünce günün birinde bu siteyle alakalı bir eğitim düzenleyip konu olarak, “Görsel olarak başarılı olmak istiyorsanız bu sitenin yaptığının tam tersini yapın” demek istiyorum…Yanlış anlaşılmasın her girişimin önünde sonuna kadar saygıyla eğiliyorum ve yürekten destekliyorum.Ama şimdi aşağıdaki yurtdışı örneği görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.Burada açıkça görülüyor ki bu Niş site açılırken önemli bir kural olan “diğer örneklere de bir göz atın” kuralının çiğnendiği açıkça görülüyor.Ben bu tarz durumları tıpkı aşçılara benzetiyorum, hepsinin elinin altında aynı patlıcan, aynı pirinç, aynı malzeme ama birinin elinden çıkan yemekte parmaklarınızı yiyorsunuz, bir diğerinde ise sofradan doymadan kalkıyorsunuz.Şimdi sıra geldi parmaklarımızı yemeye…

only-gloves

Yukarıdaki site www.hayneedle.com bir iştiraki. Peki bu site ne yapıyor? Bir sürü niş siteyi bünyesinde barındırıyor bu konuya ilerideki yazılarımızda değineceğiz.(Bütün nişleri bir araya toplayacak bir site…)

 

www.onlygloves.com Sadece eldiven saten bir site…Ama eldivenin envai çeşidi mevcut. Boks eldiveninden , bulaşık eldivenine kadar .Türkiye’de bu iş tutar mı orasını bilmem (araştırırım)… Ama bir yerlerde bu işin tutacağına dair birileri araştırmış ve bu siteyi bu kadar güzel ve ciddi yapmış.

Bisikletçiliğin çok meşhur olduğu ve başbakanın bile bazen işe bisikletle gittiği bir ülkede sadece bisiklet satan bir niş site açma fikri güzel bir model olabilir mesela…

 

Hangi durumlarda niş site açmam lazım?

GittiGidiyor.com’u incelediğinizde göreceksiniz ,içerisinde oltu taşı tesbih satan ve bugüne kadar binlerce işlem yapan kullanıcılar var, hatta bazılarının ayda 300-500.000 TL cirolara ulaştığı da bilimekte. İşte bu tarz kullanıcıların artık kendilerine ait , ciddi bir Niş site açıp gerçek anlamda markalaşmalarının tam sırası.Elbetteki Gittgidiyor üzerinden ticaretlerine devam edebilirler, kendi kuracakları sitenin GittiGidiyor trafiğine erişmesi çok zaman, çok para gerektirecek zor bir süreç.

Ancak “kağıt mendil” deyince akla ilk Selpak markasının gelmesi, insanların işlenmiş kahveye “Nescafe” demesi, eve “LPG tüp” ısmarlayacak birinin “şuradan “AYGAZ” ı ara demesi de çok güzel.

Tabiki bu da çok kolay bir şey değil ama bir yerinden başlamak lazım.

Bildiğiniz bir kağıt helva markası var mı? Ancak kağıt helvanın Türkiye’de ne kadar tüketildiğini bilseniz şaşırırsınız, en azından İstanbul’da köprü trafiklerinde ne kadar sattığının ispatı o trafikte o kağıt helvaları satan insanların sayısıdır.Buna rağmen hiçbirimizin bildiği meşhur olan bir kağıt helva markası yoktur. Bunun yanında “Antep” dediğiniz zaman akla ilk gelen “baklava” ve onunla beraber “İmam Çağdaş” tır. Bununla ilgili bir niş site açılsaydı ve zamanından beri süregelseydi, şimdi neler olabilirdi bir tahmin edin.Zamanında kendi halinde bir “Tatlıcı ve Kepabçı” iken şu anda kentin sembolü haline gelmiş olan bir markadan bahsediyorum. Yani işin özünde “bir işi yapıyorsan en iyisi ol” kuralı var.

Eğer sizde kendi alanınızda iyi bir üretim yapıyorsanız, ürünleriniz firmanıza münhassır ise, veya çevrenizde bu nu yapan biri ile ortak olarak bu işi yapmak istiyorsanız, bunu marka haline getirmek istiyorsanız.O zaman iyi bir niş site açmanız şarttır.Eğer üretiminiz yok ise, satacağınız ürünlerin ticaretini daha önce yapmadıysanız ve sadece bu aklınızda olan bir ticaribir fikirse o zaman aşağıdaki maddeyi de okumanızda fayda var.

Niş site açmadan önce ne yapmam lazım?

*Öncelikle Pazar araştırması;Açacağınız sitede sunacağınız ürünleri insanlar ne kadar tercih eder? Acaba kutuplarda güneş kremi satışına mı giriyorsunuz? Yoksa kutuplarda buzdolabı satışı satmak aslında iyi bir fikir mi?(Kutuplarda da buzdolabı satışı vardır, hemde her mekanda çünkü burada satılan buzdolapları ürünleri soğutmak değil, donmaya karşı ısısını korumak içindir)…Bu konuda önünüzü görmeniz gerekmektedir.Bunu yapmak için ülke Trend’lerine birgöz atın…

pazar-arastirmasi

Gördüğünüz gibi dünyada güneş kremi kullanımı belli periyotlarla bir rutinde gidiyor.Yaz aylarında satışlar tavan yapıyor.

alaska-sunglass

Alaska’da ise güneş kremi satışı hiç yok, buna rağmen aşağıdaki grafikte de göreceğiniz gibi buzdolabı satışı ezici bir çoğunlukla devam ediyor.

alaska-sunglass-refrigerator

Türkiye’de ise aslında günden güne fazlalaşan bir ivme var.Ve dikkat ederseniz en koyu yerin “Van” olduğunu görürsünüz.

gunes-gozlugu-turkiye

*Rakip analizi;Açacağınız niş site ile ilgili detaylı bir pazar araştırması yapmanız gerekmektedir, daha önce sizin yapacağınız bu işi yapan olmuş mu? Olmuşsa ne kadar başarılı, o firmada olup da sizde olan/olmayan artılar/eksiler neler? Bunların cevabını bulmanız gerekmekte.Bunu bulmak için ilk adım ise bu siteden birkaç kez alışveriş yapıp tüm süreçleri izlemeniz lazım…

Nasıl Niş site açılır?

Eğer üretiminiz yoksa, yaptığınız analizler sizin fikrinizin doğru bir bir fikir olduğunu teyit ettikten sonra veya üretiminizle ilgili analizleri yaptıktan sonra.

Herhangi bir e-ticaret paketi ile başlayabilirsiniz.Bu e-ticaret paketinin back-office ine kendi muhasebe ve envanter programınızı (ERP) entegre edebilirsiniz veya isterseniz başlangıçta çok maliyet tutmaması için stoklarınızı manuel takip edebilirsiniz.

*Tasarımına çok özen göstermeniz amacıyla gerekirse firmanız haricinde bir ajansa outsource ettirin, çünkü daha önce elden geçmiş bir kurumsal kimliğiniz yoksa artık markalaşma yolunda bu kimliğinizi oturtmanız gerekmektedir.

*Eğer üretiminiz yoksa bu süreçlerin hepsinden , üretim yapmakta olan iş ortağınızı birebir bilgilendirin.

*Üretiminiz varsa, bunu kitlelerin daha çok ilgisini çekmek için çok daha ilginç tasarımlar haline getirin.Örneğin Tesbih üretiyorsanız “dünyanın en ağır tesbihi” diye bir unvan edinmek için mutlaka bu tarz çalışmalarla PR’ınızı yapın.Çünkü başlangıçta sitenizi istediğiniz gibi tanıtmak sandığınızdan daha büyük bir maliyet tutabilir.Eğer konunuzda orijinal ve benzersiz,ilgi çekici olursanız kısa sürede tüm gözler üzerinizde toplanacaktır.

Niş site açmak pahalı bir şey midir?

Bu tamamen sizin ne kadar başarılı olmak istediğinizle alakalıdır.Ticaretten gelen kazancınızın ne kadarlık bir kısmını bu işe (tabiki sağlam analizlere dayalı yatırımlardan bahsediyorum), yatırırsanız emin olun o kadar büyük verim alacaksınız.

Peki Yaprak Site veya Dikey Sitelerle niş site arasındaki fark nedir?

“Yaprak” ve “Dikey” site konularına bir sonraki yazılarımızda geleceğiz. Kısaca değinmek gerekirse aslında şu anda piyasada klasik B2C’nin içindeki tümürünleri satmayan bütün sitelere dikey deniyor ama ben bunu şu şekilde yorumluyorum.

 

Örneklerle açıklayayım…

Dikey site: Mizu.com; Sadece kadınlara özel, parfüm,kozmetik, kişisel bakım ürünleri vs satan ve konusunda uzmanlaşan sitelere denir. Herhangi bir şey almak için YKM’ye gidersiniz ama Parfüm almak için Sevil Parfümeri’yi tercih etmeniz gibi…Burada niş siteden fark, satılan ürünlerin başka yerlerde de “sıklıkla” bulunuyor olmasıdır.

mizu

Yaprak Site:Evim.net (Bebekbezi.com – Bitir.com – Mobilyalar.com), daha öncesinde bir arada olsalar da şimdi business kararı gereği diğer 3 siteden ayrılan Evim.net bu konuda ilklerdendir.Geçtiğimiz aylarda Evim.net’e girdiğinizde Bebekbezi.com – Bitir.com – Mobilyalar.com’u aynı header da görmeniz mümkündü, ve bu siteleri yaprak site yapan şey de sepetlerinin aynı olmasıydı.Yani aynı anda hem Mobilyalar.com’dan hemde Evim.net’ten ürün alabiliyordunuz.Şu anda ise sadece bu 3 siteden aynı sepette ürün alabiliyorsunuz.Dikeysitelerde olduğu her biri konusunda uzmanlaşan bu e-ticaret sitelerinin sattığı ürünleri de başka bir yerden bulmak mümkün.

Not:Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi aslında “yaprak site” , tek bir ürün için yapılan sitelerde kullanılan bir tabir.Çok daha eskiden SEO amaçlı açılan sitelere deniyordu.Ancak piyasada ağırlıklı olarak ana bir sitenin orjininde toplanan sitelerin hepsine deniyor.Türkiye’de e-ticaret modelleri yeni yeni şekillenmeye başladı ve dinamikler hızla değişiyor.Terminolojinin oturması da elbette biraz sürecek.

yaprak-siteler

Niş site:Burada konu tamamen niş hale geliyor, kişi tatlı yiyecekse AVM’nin içindeki herhangi bir pastaneye oturmuyor veya marketten almıyor, direkt olarak bir yol katedip o tatlıcıya gidiyor ve meşhur olduğundan dolayı orada yiyor.TYaprdak ve dikeyde olduğu gibi birçok ürün grubu değil,sadece bir ürün grubunda çok çeşit varda diyebiliriz.

Türkiye’de Niş siteler neden çok yok?

Ülkemizde projeler “ben bir şey yapayım çok başarılı olsun” yerine “ ben bir şey yapayım çok para yapsın” mantığıyla işlediğinden bu tarz siteleri hemen hemen hiç göremezsiniz.(En azından halka mal olanını).Ne yaparsanız yapın 1.planda motivasyonunuz “başarı” olsun, böyle yüksek bir çıtayı kendinize belirlediğinizde paranın belli bir süre sonra tıpış tıpış 2. plandan sizi takip ettiğini göreceksiniz.

 

İnternetten araştırdığınızda rahatlıkla görebilirsiniz ki alışveriş yapan kitle 25-45 yaş arası ağırlıklı bir kitledir. Halbuki baktığınızda 45+ kitleyi ve onların zevklerini, ihtiyaçlarını dikkate alan niş siteler olsa ve bu siteler ürün satışı odağının haricinde ağırlığı o ürünler hakkında bilgilendirmeye verse. Bu projeyi ilk yapanın ne kadar başarılı olduğunu göreceksiniz.BU baraşırının en büyük sırrı ise ülkede bu konu ile alakalı daha kimsenin bir şey yapmamış olmasıdır.

About the author:

Şu ana kadar dahil olduğu 12 adet start-up var. Bunların ikisinde Operasyon Müdürü , birinde Genel Koordinatör olarak görev aldı. (Biri e-ticaret paket sağlayıcısı olan) Geri kalan 9 adet start-up ın hepsinde başdanışmanlık yaptı. Bunun haricinde danışmanlığını veya mentorluğunu halen sürdürdüğü bir çok firma vardır. Umutunlu.com'da ve önde gelen e-ticaret portalların da e-ticaretin tüm enstrümanları ve operasyonları hakkında aktif olarak yazılar yazmaktadır. Birçok platformda röportajları, demeçleri, makaleleri yayınlanmıştır. E-ticaret operasyonları arasında ilk defa hayata geçmiş birçok inovasyona imza atmış veya ilham vermiştir. Yurt çapında önde gelen üniversitelerde ve profesyonel e-ticaret platformlarında, e-ticaret eğitimleri ve seminerler vermiş, birçok e-ticaret panelinde moderatör ve konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye'nin en büyük online teknoloji marketlerinden birinde Head of E commerce - BI&BD&DM - Genel Koordinatör olarak iş yaşamına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Top